Група туристи бяха хвърлени в един от известните канали на Венеция, след като не се вслушаха в съвета да спрат да си правят селфита и да седнат в гондолата.

Кадри от последствията показват как няколко пътешественици преосмислят действията си, докато се подклаждат във водата до преобърнала се лодка по канала. 

Групата от петима се движат прави в плавателния съд, позирайки за снимки пред известни забележителности, преди гондолиерът да им каже да седнат и да стоят неподвижни, докато правят внимателна маневра под мост близо до площад Сан Марко.

Но когато те го пренебрегват и продължават, лодката се преобръща и оставя цялата група във водата, съобщават местните медии.  Във видеоклипове, споделени в TikTok, туристите се виждат да се вкопчват в обърнатата лодка и да се опитват да се качат в друга преминаваща лодка.

След като лодката се преобръща, гондолиерът скача в замръзналия канал, за да помогне на пътниците си да се спасят, според The ​​New York Post.

Не стана ясно как той успява да избегне да бъде завлечен във водите с групата. Страницата Venezia Non è Disneyland (Венеция не е Дисниленд) в Instagram, споделяща туристически издънки из града, каза, че групата е в безопасност и е била осигурена „гостоприемство и топлина“ в театъра La Fenice наблизо.

Страницата съществува, за да документира „неподходящото“ поведение на 20-те милиона посетители на Венеция, разделен град, който от години се бори с прекомерния туризъм.

В интервю от 2021 г. основателите на страницата описаха редовни проблеми на туристите, плуващи в каналите, които предупредиха, че са „небезопасни и мръсни, така че не са идеални по санитарни причини“.

„Наистина ни харесва, че много хора искат да видят Венеция и смятаме, че това е толкова красив град, че всеки трябва да го види. Но ние наистина смятаме, че пътниците трябва да се отклоняват много повече от утъпканите пътеки във Венеция“, казаха те.

През 2022 г. кметът на Венеция изрази подобни опасения, споделяйки видео на двама нагли туристи, каращи моторизирани сърфове през Канале Гранде.

Кметът на града Луиджи Бруняро ги нарече "имбецили", които се подиграват с Венеция, и призовава гражданите да помогнат за идентифицирането и намирането на сърфистите.

Той предложи безплатна вечеря на всеки, който може да помогне за изправянето им пред правосъдието. Венеция НЕ Е Дисниленд", написа той под видеоклип, на който двойката минава под сводест мост.

В крайна сметка австралийските туристи са били заловени и глобени с по 1500 евро всеки, според La Nuova di Venezia e Mestre. Кметът заяви, че иска да ги види подведени под отговорност за това, че са опетнили имиджа на града.

На Венеция предстои да стане първият град в света, който ще таксува еднодневните туристи с входна такса в решителен опит за ограничаване на масовия туризъм, съобщи през септември ръководителят на туристическия сектор.

От 2024 г. градът ще въведе такса от 5 евро за преминаващите през него туристи, въпреки че този ход няма да засегне отседналите в хотели и Airbnb, заяви ръководителят на туризма Симоне Вентурини. Таксата ще бъде изпробвана за 30 дни в началото на следващата година, като ще бъде насочена главно към пролетните празници и летните уикенди, когато броят на туристите е най-голям.