Американска туристка беше осъдена за изкачване дпо статуята на Малката русалка в Копенхаген, Дания, и твърде небрежно поведение.  

19-годишният Дилън Тринклер станал свидетел на жена, прегръщаща емблематичната скулптура, въпреки табелите, че катеренето е забранено. Кадри, заснети в събота, показват как американката седи на основата на статуята и търка лицето си в нея, пише Metro.

Около скулптурата има знаци, забраняващи докосването на паметника, а Дилън казва, че хората са били недоволни от поведението на жената.

"Имаше тълпа от около 100 души и всички я гледаха в пълно недоумение. Датчаните казаха, че това е обида към националното наследство и обезценява едно произведение на изкуството", каза той.

Статуя на Малката русалка, забележителност, скулптура, неподходящо поведение, турист, целуна статуята, наруши забранатаЦял екран
Скулптурата привлича около 1 милион посетители годишно Снимка: Sky News

Много хора освиркваха и крещяха на жената да слезе, каза Дилън. Тя обаче отиде по-далеч и започна да изобразява интимност с бронзовия паметник.

"Тя започна да се преструва, че целува скулптурата и хората бяха възмутени. Те попитаха защо туристката прави това. Те казаха, че е неуважително, но тя само се засмя. Когато американката слезе, тя се приближи до жената, с която беше там, и започна да я поздравява и да я целува. Беше много странно“, добави той.

Изданието отбелязва, че скулптурата, представена през 1913 г., е изработена от бронз и гранит и се намира във водата на кея Лангелини, близо до центъра на Копенхаген. Тя е дарена от датския пивовар Карл Якобсен на града и привлича около 1 милион посетители всяка година. „Малката русалка“ е базирана на известната приказка на Ханс Кристиан Андерсен за русалка, която се отказва от всичко, за да се съедини с очарователния принц на сушата.