Норвежкият масов убиец Андерш Беринг Брайвик се изправя днес пред съда, след като прекара 10 години зад решетките. Той твърди, че вече не представлява опасност за обществото и се опитва да получи предсрочно освобождаване.

Крайнодесният терорист не се разкайва за убийствата на 77 души при нападение през 2011 г. Семействата на жертвите и оцелелите смятат, че по време на изслушването той ще изтъкне крайнодесните си възгледи, което според експерти едва ли ще му осигури предсрочно освобождаване.

Изслушването трябва да продължи три дни, но присъдата няма да бъде обявена до няколко седмици.

На 22 юли 2011 г., след месеци на щателна подготовка, Брайвик взривява кола бомба пред централата на правителството в Осло, убивайки осем души и ранявайки десетки. След това той заминава за остров Ютьоя, където открива огън по ежегодния летен лагер на младежкото крило на лявата Партия на труда. Там бяха убити 69 души, повечето от които - тийнейджъри. След това Брайвик да се предаде на полицията.

През 2012 г. той получи максималната 21-годишна присъда с рядко използвана в норвежката съдебна система клауза, че може да бъде задържан за неопределено време, ако все още се смята за опасен за обществото. Именно тази клауза означава, че той може да поиска изслушване за предсрочно освобождаване след 10 години. Също така пред Брайвик се открива възможността да иска ежегодни изслушвания за предсрочно освобождаване, на които да може да разпространява своите възгледи.

"Според норвежкото законодателство сега той има право да се изправи пред съдия", казва Ойстейн Сторрвик, адвокат на Брайвик.

Той потвърди, че клиентът му ще призове шведския неонацист Пер Оберг да говори в негова защита. 

Лисбет Кристине Рьойнеланд, която ръководи група за подкрепа на семействата на жертвите и оцелелите, се опасява, че даването на трибуна на Брайвик може да вдъхнови негови съмишленици. "Мисля, че той прави това, за да привлече внимание. Единственото нещо, от което се страхувам, е, че ще има възможност да говори свободно и да предаде крайните си възгледи на хора, които имат същото мислене", каза тя.

По време на съдебния процес през 2012 г. Брайвик влиза в съдебната зала като с жестове показва на скърбящите родители, че му се иска да е убил повече хора, пише БГНЕС. Опитва се да основе фашистка партия в затвора и се свързва по пощата с десни екстремисти в Европа и САЩ. Служителите на затвора са иззели много от писмата му.

През 2016 г. той подава иск срещу правителството, като твърди, че изолирането му от другите затворници, честите обиски и фактът, че в началото на престоя си в затвора често е с белезници, са нарушили човешките му права. По време на делото, което първоначално печели, но е отменено през 2017 г. от по-висши съдилища, той отправи нацистки поздрав към журналистите.