Украйна съобщи за нови руски атаки в Донецка област.

Същевременно от Белия дом обявиха, че продължаването на военната помощ за Киев през новата година ще зависи от одобрението на Конгреса.

Украинските власти предупредиха, че страната няма алтернатива на американската подкрепа.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви, че без решение на Конгреса не може да има допълнително финансиране на Украйна, като същевременно подчерта, че администрацията ще прави всичко възможно Киев да получава необходимото въоръжение. Искането за отпускане на още 61 милиарда долара в подкрепа на Украйна е блокирано от Конгреса, където републиканците настояват то да бъде съчетано с възпиране на увеличения мигрантски натиск по границата с Мексико.

Турция няма да допусне британски миночистачи за Украйна в Черно море

Украинският външен министър изрази убеждение, че американският Конгрес ще одобри отпускането на помощта за страната му. "Нямаме план Б. Уверени сме в план А", заяви Дмитро Кулеба, пише БНР.

В интервю за Си Ен Ен той подчерта, че "това, което се дава на Украйна, не е милостиня. То е инвестиция в защитата на НАТО и в защитата на просперитета на американския народ". Според него правят огромна грешка онези, които предполагат, че руският президент Владимир Путин никога няма да нападне държава членка на НАТО, ако успее в Украйна". Той допълни, че  ако Русия надделее в конфликта, други лидери ще се изкушат да последват стъпките ѝ и възпирането им ще има много по-висока цена за САЩ".