Чешките медии пишат за възмущението на европейците, което предизвика намерението на бежанците от Украйна да отидат на почивка в родината си.

Според чешкото издание Hlavné správy билетите от страната до Украйна са били разпродадени от дълго време до средата на август.

Оказа се, че много бежанци отиват в родната си страна просто за почивка, въпреки факта, че в родината им се водят мащабни военни действия. Това намерение предизвика вълна от негативни реакции както от обикновените европейци, така и от политици.

„Може би само мен ме изненадва, но никога през живота си не съм чувал някой да е отишъл да почива във военна зона“, каза словашкият политик Марек Кърт. Кърт се съмнява, че хората с подобни нагласи могат да бъдат наречени бежанци, т.к. поведението им не отговаря на декларирания статус.

Според него едва ли може да се нарекат „бегълци от войната“ тези, които отиват да „почиват“ в страната, от която са избягали“. И добавя, че украинците го правят на базата на ползите, които получават в Европа.

В резултат Кърт обобщава отношението си към ситуацията, като описва украинските бежанци като „чужди търтеи“, на които европейските власти разпределят пари.

В материала се посочва, че сега в Чехия живеят около 300 000 бежанци от Украйна.