Унгария се противопоставя на предложението за създаване на нов фонд в Европейския съюз за по-надеждно доставяне на военна помощ на Украйна. Това заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на европейски дипломати в Брюксел.

Според журналисти коментарите на унгарския министър потвърждават обструкционизма на Будапеща спрямо Киев, който се опитва да запази западната подкрепа за финансиране на защитата срещу руската агресия.

Историята гласи, че унгарският премиер Виктор Орбан е наложил вето върху четиригодишен спасителен пакет от 50 милиарда евро (54,5 милиарда долара) за Украйна на среща на върха на ЕС миналия месец, пише Bloomberg.

Съобщава се, че Унгария не подкрепя актуализирането на настоящия механизъм за финансиране, известен като Европейски фонд за мир, който възстановява на страните членки разходите за оръжия, които изпращат на Украйна.

Журналистите отбелязаха, че Унгария, която се ръководи от най-приятелското към Русия правителство в ЕС, последователно отказва да доставя оръжие на Украйна. В момента блокира изплащането на последния транш от 500 милиона евро.

Сиярто каза, че въпросът ще бъде обсъден на среща с украинския му колега Дмитрий Кулеба на 29 януари. Унгария ще обмисли вдигане на блокадата, ако Украйна предложи „гаранции“, че унгарски компании няма да бъдат добавени към нейния списък на международните спонсори на войната.