Млада английска сервитьорка бе уволнена след напрегната смяна, защото казала на шефовете си, че не може да си позволи нови обувки, които трябвало да са част от униформата й.

Студентката Хайди Хандърс е на 24 години и е работила в кафе-сладкарница в Стратфорд. До момента, в който й казали, че трябва да напусне, тя вече била вложила 30 паунда, с които си взела черни маратонки и пола.

Конфликтът й с ръководството идва след като й било заявено, че трябва да си закупи по-официални обувки.

Момичето, на което дори не бил връчен договор след три седмици работа, твърди че на интервюто за позицията не й било обяснено, че ще има специални изисквания за униформите.

В комуникация в чат приложение обаче, която става достояние на английските медии, се вижда как ръководителите заявяват, че маратонки не са разрешени, а за неспазване на разпоредбите ще има намаляване на заплащането.

След това Хайди запитала дали това е легално, след като подобно действие ще свали заплащането под минимално възнаграждение. Друг неин въпрос е защо исканите дрехи не се осигурят от работодателя.

Тя заявявила, че покупката (на стойност около £60 ) би й коствала цели шест часа и половина, с оглед на възнаграждението за час. След това Хайди отбелязала, че в момента не може да си позволи сама да си закупи исканата част от униформата. На този нейни доводи от фирмата й предложили да говори със супервайзера на обекта.

Само 24 часа след това обаче тя било уволнена без предизвестие. Това се случило след уморителна и напрегната смяна точно на Деня на бащата.

Ситуацията кара младата студентка да се замисли за цялостното отношение на работодателите към служителите в сектора на услугите.

“Въпроса в действителност не е за обувките, а за неуважението към работниците и ниското им заплащане”, коментира Хайди пред Метро.

“По време на смяната си работих нормално. Точно когато си тръгнах бях уволнена”, допълва тя.

“Скандално е защото беше Деня на бащата и беше наистина натоварено. Излиза, че те са имали нужда от моя труд за тези шест часа. И когато вече не им бях необходима, ми казаха – “Добре, можеш да си ходиш”.

За младото момиче, което е родом от Ливърпул и има цели 8 години стаж в сферата, нейната история показва цялостното отношение към този тип труд и към работещите в сектора.

Според нея решението е в присъединяването към синдикат, който организирано да се бори за по-добри условия.

Случката идва на фона на търсенето на хора в бранша, където се чувства недостиг на кадри на фона на Брекзид, който ограничи мигрантите от Европа, желаещи да се трудят на Острова.

Междувременно, говорител на заведението заяви, че разследва случилото се, като щели да изразят становище след като вземат под вниманието всички факти.

Превод: GlasNews.bg