Скулптури-свещи под формата на мъж се появиха в най-големите градове на Дания като символ на изтощението, съобщават западни медии. Така активистите решиха да привлекат общественото внимание към този проблем.

Всяка от статуите е направена от восък за свещи и символизира какво ще се случи, ако не действаме. Според организаторите на тези инсталации бездействието ще доведе до изгаряне на цяло поколение. Ще отнеме около два месеца свещите да изгорят напълно, служейки като много истинско обратно броене и символ на състоянието на младостта. В допълнение към големите свещи, малки версии на изгорелия младеж ще бъдат раздадени на различни заинтересовани страни и ще се появяват в телевизионни предавания. За политиците е създаден специален пакет, където е написано какви свещи са и какво може да направи тяхното министерство, за да не изгорят младите.

Преди пет години Световната здравна асоциация официално призна прегарянето за ново заболяване. Днес 44% от датските младежи се чувстват изтощени. Освен това нараства броят на страдащите млади хора. Датската обществена радио и телевизионна станция DR се зае да обърне прилива и да разбере какво прави младите хора щастливи и да ги насърчи да го правят по-често, за да избегнат прегарянето. Тази година психичното здраве стана част от учебната програма в училищата в цялата страна. Повече от 30 години датските училища участват в Деня на физическото здраве.


"Трябваше да създадем символ на състоянието на младостта и да покажем последствията, ако не действаме сега. Всички статуи водят до поредица от решения, едно от които е Денят на психичното здраве в датските училища", каза Клара Прайор-Нок, творчески директор на Uncle Grey. Именно тази организация измисли и осъществи проекта.

„От години се фокусирахме върху важността на физическото здраве – сега е време да се съсредоточим върху поддържането на психическа форма. Надяваме се, че чрез този проект можем да хвърлим светлина върху важността на това и да помогнем на младите хора да разберат, че не са сами в своята борба, защото с редица инициативи ние сме тук, за да им помогнем“, добави Шарлот Порсагер, главен оперативен директор на компанията.

Свещите са направени от смес от парафин и стеарин. Всяка скулптура тежи около 85 кг. Изработката на свещите отне осем седмици. Всяка фигура е скрита в плексигласов куб.