Медиите съобщават за смъртта на втори украински баскетболист, който преди това беше бит на улицата в Оберхаузен, Германия.

Пресслужбата на германския клуб ART Giants, за който играе 18-годишният Артем Козаченко, заяви, че лекарите в местна болница са се борили за живота му няколко дни, но състоянието на спортиста рязко се е влошило и той е починал от нараняванията си.

В доклада се казва, че от момента, в който е бил приет в лечебното заведение, до смъртта си, Козаченко е бил в реанимация и „лекарите не са могли да направят нищо“.

Мигранти намушкаха с нож и убиха 17-годишен баскетболист от Украйна

Припомняме, че в нощта на 11 срещу 12 февруари двама украински баскетболисти от германския клуб „Giants Dusseldorf“, 17-годишният Владимир Ермаков и 18-годишният Артем Козаченко, взеха автобус от Дюселдорф за Оберхаузен да си купят нови маратонки. По пътя те се скарали с група тийнейджъри, които пътували със същия автобус от Гелзенкирхен.

Едно от момчетата, според разследващите, 15-годишен ученик от немско-турски произход, е наръгал атлетите около десет пъти в гърдите и корема по време на боя. Още двама души също са ранени. Самият ученик вече е регистриран в полицията за няколко грабежа и нанасяне на телесни повреди.

В групата задържани от полицията тийнейджъри са били още 14-годишен тийнейджър от немско-гръцки произход и двама сирийци на 14 и 15 години.

Ермаков почина намясто от наранявания с нож, Козаченко беше хоспитализиран, но лекарите оцениха състоянието му като критично.

Бащата на последния каза, че причината за конфликта е украинският произход на спортистите, за който научили тийнейджъри мигранти.

Представителят на Министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко, коментирайки трагичния инцидент, каза, че инцидентът е взет под специален контрол от ведомството и генералното консулство в Дюселдорф вече го е обсъдило с полицията в Есен.

„По налична информация нападателят е задържан. Продължават следствените действия”, обясни той.
В изявление на баскетболния клуб, към който принадлежат и двете жертви, се казва, че „в тези все още трудни часове Джайънтс се опитват да се справят с още шокиращи новини и да се обединят като клуб“.

„Артем и Вова, ние винаги ще ви помним и ще ви пазим в сърцата си. Почивай в мир“, пишат от организацията .
На свой ред Украинската федерация по баскетбол поднесе своите съболезнования на семействата на спортистите.