Полша ще помогне на Украйна да върне мъжете в военна възраст. Това изявление направи министърът на отбраната на страната Владислав Косиняк-Камиш, цитиран от Reuters.

Ръководителят на министерството на отбраната на Полша каза: „Мисля, че много поляци са възмутени, когато видят млади украински мъже в хотели и кафенета и чуят колко усилия трябва да положим, за да помогнем на Украйна.“

Той отбеляза, че ако Киев кандидатства, Варшава ще подкрепи връщането в Украйна на тези, които могат да загубят правото да останат в Полша след изтичане на паспорта им.

В момента в страните от ЕС има около 860 хиляди украинци на военна възраст. Преди ден стана известно, че няколкостотин украински граждани са блокирали услугата на държавното предприятие "Документ" във Варшава с искане да им бъдат предоставени консулски услуги и издаване на задграничен паспорт.

Украинският външен министър Дмитрий Кулеба смята, че присъствието на украинците в чужбина не ги освобождава „от отговорностите им към родината“.

Още през септември 2023 г. беше съобщено за опити на полските власти да екстрадират граждани, носещи военна служба в Украйна. Тогава във Варшава отбелязаха, че около 80 хиляди потенциални украински наборници могат да живеят в страната.