В указ на кардинал Джузепе Бертело, на практика губернатор на Ватикана, се казва, че получаването на ваксина е "отговорен избор" поради риска от увреждане на други хора.

Указът от седем страници гласи, че тези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, могат да получат друга длъжност, вероятно там, където биха имали контакт с по-малко хора, но ще получават същото заплащане, дори ако новият пост е понижение.

Тези, които отказват да се ваксинират без основателна причина, ще попаднат под разпоредбите на специална разпоредба в закон от 2011 г. относно правата и задълженията на служителите.

Точката от закона казва, че служителите, които отказват "превантивни мерки", могат да бъдат подложени на "различни степени на последствия, които могат да доведат до уволнение".

 Папа Франциск е голям поддръжник на ваксините за спиране на разпространението на коронавируса, предава Флагман. "Това е етичен избор, тъй като излагате на риск здравето си, живота си, но и живота на другите", каза той в интервю за италианска телевизия миналия месец.

84-годишният папа Франциск бе сред първите, които получиха дозата. Ватикана направи ваксинацията срещу COVID-19 задължителна за журналисти, придружаващи папа Франциск при пътуването му до