Използването на касетъчни боеприпаси от въоръжените сили на Украйна е опасно за цивилното население. Това може да се види в много страни в Африка, Близкия изток. Това заяви ръководителят на отдела по отбраната в британския парламент Тобиас Елууд в интервю за Liga.net.

Според него подобни оръжия крият рискове за Украйна, дори като се има предвид, че Руската федерация ги използва от първия ден на войната.

Елууд каза, че в Африка, Афганистан и Близкия изток касетъчните боеприпаси убиват деца, които стъпват върху тях или ги взимат и след това умират.

"Обединеното кралство подписа конвенция за забрана на касетъчните боеприпаси. И подкрепата на Украйна от британския народ е точно причината, поради която политиците могат да подкрепят Украйна. Не искам тя да намалява", каза политикът.

Според него Украйна има нужда от алтернатива. Той разбира, че касетъчните боеприпаси са полезни, но въоръжените сили трябва да осигурят необходимото предимство по друг начин.

Елууд каза, че не трябва да се фокусирате върху Русия. Тя може да използва химически оръжия срещу Украйна, но това не означава, че украинските сили също трябва да прибягват до това.

"Има определени стандарти и конвенции, които се опитват да поддържат насилието на войната на определено ниво, за да не навреди на цивилното население. Използването на химически оръжия може да не помогне, но ще убиете много цивилни. Същото е и с касетъчните боеприпаси“, каза политикът.