Водният резервоар, който се пълни от язовира "Каховка" в Южна Украйна, вече не може да осигурява вода за охлаждане на реакторите в атомната електроцентрала в Запорожие, съобщи операторът на язовира, предаде АФП.

Главният изпълнителен директор на "Укрхидроенерго" Игор Сирота съобщи, че нивото на водата е "под критичната точка от 12,7 м", което означава, че вече не може да захранва "резервоарите в Запорожската атомна електроцентрала за охлаждане на централата".

Москва иска от международната общност да осъди Киев за "Нова Каховка"

Язовирът, разположен на река Днепър, образува резервоар, който осигурява вода за охлаждане на окупираната от Русия Запорожка атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, на около 150 км нагоре по течението.

Ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, който трябва да посети централата следващата седмица, заяви тази седмица, че водата не може да се изпомпва, ако нивото ѝ падне под 12,7 метра.

Наличната вода в охлаждащите басейни в централата и на други места все още може да се използва "за известно време" за охлаждане на реакторите и басейните за отработено гориво в сградите на реакторите, каза Гроси.

Радев осъди нападението срещу язовира "Нова Каховка"

Освен това голямото охлаждащо водохранилище в близост до площадката "в момента е пълно и има достатъчно запаси за захранване на централата за няколко месеца, тъй като шестте реактора са в режим на изключване", добави той.

"Затова е жизненоважно това охлаждащо съоръжение да остане непокътнато... Призовавам всички страни да гарантират, че нищо няма да бъде направено, за да се подкопае този процес", заяви Гроси на заседание на управителния съвет на агенцията.

МААЕ разполага с екип от експерти в централата.