Испанското правителство трябваше да припомни на кого е подчинена полицията и да забрани на кметовете на няколко града да използват служители на реда за други цели. 

Факт е, че властите на някои населени места в южната част на кралството - в Андалусия - започнаха да привличат общинската полиция за организиране на празници за деца, които са затворени вкъщи поради карантина. Почти всеки ден до жилищни сгради спираше кола със сирени и когато детето погледне през прозореца, служителите на реда го поздравяваха с рождения му ден. Това беше истинско парти!

В Мадрид обаче това беше счетено за неподходящо. В резултат на това беше спуснато предупреждение за недопустимост на подобно нещо. На кметовете беше припомнено, че полицията, макар и общинска (в Испания има и регионална, и национална), е подчинена на Министерството на вътрешните работи, а не на местните власти и нейната задача е да осигурява сигурност и да не участва в тържества, макар и според указанията кметство. Освен поздравления за рождените дни, органите на реда участваха в организирането на различни шествия, за да развеселят хората под карантина.

Испанските власти обаче няма да забранят напълно подобно нещо. Според правителството доброволци или дори комисии за гражданска защита могат да правят децата и техните родители щастливи, но полицията трябва изцяло да се посвети на мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19.

Такава остра реакция на официалния Мадрид се обяснява отчасти с факта, че именно в онези градове, където се организират празнични събития, има висока степен на смъртност от коронавирус сред полицейските служители. В град Пуебла дел Рио например, щабът на Гражданската гвардия дори беше затворен поради масовата зараза на полицаи.

Ако кметовете продължат да използват полицията за други цели, те ще бъдат санкционирани. Вече е издадена глоба в размер на 3 хиляди евро на шефа на Севиля, пише El Mundo.

Превод: Glas.bg