Консултативна комисия от експерти по пандемията в Нидерландия препоръча налагането на частичен локдаун в страната - първия в Западна Европа от лятото, подлагайки на натиск правителството да предприеме драстични и непопулярни действия срещу засилилото се разпространение на коронавируса, предаде Ройтерс.

Становището бе изразено, на фона на регистрирания от Нидерландия рекорден брой нови случаи на коронавирус от началото на пандемията. За изминалите 24 часа властите са отчели 16 364 заразени - с близо 3700 повече от предходното денонощие, съобщи ТАСС.

Новите случаи през последния седемдневен период са над 12 хиляди - с 48 на сто повече отколкото преди седмица.

Кабинетът на Марк Рюте, който в момента управлява като служебен премиер, се очаква да вземе решение за новите мерки днес, след като Екипът по овладяването на епидемията, експертна комисия, отправи препоръката, съобщи нидерландската обществена телевизия.

Сред обсъжданите мерки са отмяна на събития, затваряне на театри и кина и ограничаване на работното време на кафенета и ресторанти, допълва медията. Училищата ще останат отворени.

Много от развитите страни обявиха, че заради ваксинацията локдауни повече не са необходими, въпреки че случаите на заразяване рязко се увеличиха до рекордни равнища.

Държави като Великобритания разчитат на бустерни ваксинни дози, за да подсилват имунитета и да избегнат претоварване на здравните си системи през зимата.

Нидерландия засега е предложила ваксинация с бустерни дози само на малка група хора с отслабена имунна система.

Въпреки че процентът на имунизация сред пълнолетното население наближава 85 процента, болниците в някои части на Нидерландия бяха принудени да ограничат обичайната си дейност, за да лекуват пациенти с ковид.

Заа миналия месец средната възраст на неваксинираните пациенти с ковид в нидерландските болници е била 59 години, при 77 години на ваксинираните, показват данни на местния Институт по обществено здраве.

Около 56 процента от нидерландските ковид пациенти са неваксинирани или частично ваксинирани. От тези в интензивно отделение 70 процента са неваксинирани или частично ваксинирани.

Миналата седмица Нидерландия върна маските и разшири списъка с местата, на които се изисква зелен сертификат.

От началото на пандемията в страната, с население от близо 17,5 милиона души, са регистрирани над 2,253 милиона случая на коронавирус. Починали са 18 663 от заразените.