31-годишният Бен Уилсън от Барнсли, Обединеното кралство, претърпя продължителен сърдечен арест миналата година. Лекарите не вярвали, че мъжът ще успее да оцелее след това, но пред очите им се случило истинско чудо. 

"Парамедиците, които се отзоваха на обаждането, ми казаха, че всичко е зле. В продължение на 50 минути те използваха дефибрилатора 11 пъти, преди той да започне да има сърцебиене", казва пред изданието Metro годеницата на Бен, 27-годишната Ребека Холмс.

Лекарите решили да поставят пациента в изкуствена кома и незабавно предупредили семейството и приятелите му, че шансовете той да оцелее са изключително ниски.

Въпреки това Ребека не загубила надежда: тя постоянно била до Бен, говорела му, пеела любимата им песен „Dream a Little Dream of Me“, пръскала парфюма си в стаята и прегръщала плюшено мече с надпис „Обичам те“ до луната и обратно” - трогателен подарък от любимия човек.

Жената е твърдо убедена, че нейната любов е помогнала на любимия й да оцелее. Явно това е така, защото първата дума, която мъжът казал, когато дошъл на себе си, била „Ребека“.

"Бях там през цялото време и му казах, че го обичам. Някои изследвания потвърждават, че любовта помага на човек да оцелее", добавя тя.

След 5 седмици в кома и 14 седмици трудна и изтощителна рехабилитация, Бен най-накрая се завърна у дома. Мъжът е получил няколко инфаркта, бъбречна недостатъчност и дихателни усложнения.

Бен Уилсън, възкръснал от мъртвите, клинична смърт, чудо, Великобритания, лекари, възстановяване, снимкаЦял екран
Бен претърпя няколко инфаркта, бъбречна недостатъчност и дихателни усложнения. Снимка: Глен Миникин

Лекарите казват, че нездравословният начин на живот на Уилсън, включващ хазарт, тютюнопушене и лоша диета, е изиграл изключително негативна роля. Така че сега британецът възнамерява да промени навиците си и да се възползва напълно от втория си шанс за живот.

Д-р Дженифър Хил благодари на колегите си за уменията и професионализма, а също пожела здраве на пациента.

„Радваме се да чуем, че Бен се чувства добре. Възстановяването му беше невероятно за нас предвид тежестта на състоянието, в което беше хоспитализиран. Това, че той постигна такъв значителен напредък, е доказателство за уменията на здравния екип в региона, както и неговата решителност и издръжливост“, каза тя.

Бен и годеницата му също са много благодарни на лекарите за помощта. Влюбените планират да се оженят в близко бъдеще.

Бен Уилсън, възкръснал от мъртвите, клинична смърт, чудо, Великобритания, лекари, възстановяване, снимкаЦял екран
Влюбените планират да се оженят в близко бъдеще. Снимка: Глен Миникин