В Обединеното кралство 62-годишната Сюзън Джонсън отиде в болница за преглед, където й казаха, че... вече е мъртва. Жената поискала обяснение. 

Персоналът на болницата в Бридлингтън (Англия) каза на посетителката, че според техните записи тя е мъртва от четири месеца. Поради объркването на жената вече не се изплащат обезщетения, за да се грижи за своя съпруг с увреждания Боб. NHS England каза, че е наясно с проблема, свързан с неправилно регистриране на смъртни случаи в бракове, който по-късно беше коригиран от личния лекар на пациента, пише BBC News.

Г-жа Джонсън отишла в болницата за преглед през март 2023 г.

„Дадох им картата си и първото нещо, което казаха, беше „О, ти си мъртва“. Аз бях в шок. после ми казаха довиждане и това е всичко“, каза британката.

Грешка на лекари, жива жена обявиха за мъртва, лекарска грешка, отнети помощи, любопитство, преглед в болница, терапевтЦял екран
Г-жа Джонсън влезе в болница през март 2023 г.

Според нея съпругът й Боб бил бесен, когато научил за случилото се. Пенсионерката се втурнала да се свърже с личния си лекар и й казали, че грешката е коригирана. Въпреки това, когато се свързала с Министерството на труда и пенсиите (DWP), изумен служител й казал, че е мъртва на хартия.

„Напълно изключих. Не говорех и не правех нищо, бях в собствения си малък балон“, спомня си тя.

Изданието отбелязва, че обезщетенията й вече са възстановени, но г-жа Джонсън все още не може да разбере как е възникнала грешката и кой е отговорен за нея. В изявление на терапевт от Scarborough Medical Group се казва, че те са получили електронни насоки от Primary Care Support England (PCSE), която предоставя услуги на общопрактикуващи лекари и други здравни специалисти, че тя трябва да бъде премахната от техните досиета.

Лекарите казаха, че веднага щом са разбрали това, веднага са предприели стъпки за разрешаване на проблема с колегите от PCSE, но казаха, че нямат отношение към случая и не носят отговорност за регистриране на пациенти или отбелязване на смъртта им.

„Трябва да разбера защо се е случило това, кой и как е допуснал такава грешка, който и да е натиснал бутона, не трябва да работи, независимо къде се намира“, допълни още пострадалата жена.