55-годишната Марта от Торино прибягна до асистирано самоубийство в швейцарска клиника, без да уведоми близките си, разказа в."Република". Тя била в перфектно физическо здраве, но депресирана заради неотдавнашната смърт на сина си след заболяване. Мъжът й бил уведомен за самоубийството едва след това с мейл от клиниката. Той даже не го прочел веднага, защото попаднал в спама на пощата му.

„Никой не ни уведоми за пътуването й в Швейцария, не можахме дори да пробваме да я разубедим, нямахме възможност да се простим с нея нито преди,нито след смъртта й. Единствено получихме урната с праха й", каза съпругът на починалата пред италианските медии.

Той живеел в Канада заради работата си на предприемач.

През януари миналата година Марта загубила детето си заради невродегенеративно заболяване. След това изпаднала в дълбока депресия и била на лечение при психиатър. Нямала никакви други здравословни проблеми, затова близките й се надявали, че ще се съвземе. През лятото тя се обърнала към швейцарската клиника с искане за асистирано самоубийство, но близките й не били уведомени, пише "24 часа". На 12 октомври се самоубила. Малко преди това да стане, адвокатът й в Италия получил есемес от анонимен номер да изключи газта и електричеството в дома й, да дари дрехите й за благотворителност и да повери урната с праха на сина й на съпруга й. Той пък получил мейл от клиниката след смъртта на жена си, а няколко дни по-късно – урната с праха й, както и смъртен акт без причини за смъртта.