Жена от Обединеното кралство е изправена пред напрегнат празничен период, тъй като земята под къщата на нейните родители на стойност £375 000 на скала бързо се разрушава. Жената се страхува, че конструкцията ще се срути до Коледа, ако друга буря удари страната.

48-годишната Никола Бейлис се страхува всеки ден, че къщата й ще бъде отнесена в морето от върха на хълм, пише Daily Star.

Около осем метра земя около дома на британката изчезнали само за месец, след като тежките метеорологични условия удариха Великобритания. Къщата с три спални се намира на ръба на скала в Хаписбърг, Норфолк.

„Току-що навлязохме в зимата, но тъй като загубихме толкова много, може да бъдем принудени да напуснем през пролетта или дори преди Коледа. Страшно е. Сърцераздирателно и страшно е, ако му позволиш да завладее ума ти, може да ви накара да се отчаяте.“ – казва британката.

Според нея покойните й родители са купили къщата през 2001 г., когато е била на повече от 200 метра от ръба на скалата. Въпреки че знаеха, че сградата няма да издържи вечно поради решението на правителството да не актуализира защитата срещу морето и бурните ветрове, те не смятаха, че ерозията ще достигне имота им толкова скоро.

Къща, къща ще се срути в морето, ще се озове във водата, ще падне от скала, земна ерозия, бури, една жена се страхува да не загуби къщата си, ръба на скалаЦял екран
Бурите ускоряват ерозията на земята Снимка: SWNS

Никола, която се премести в дома на родителите си преди седем години, сега се страхува, че той може да стане необитаем до месеци. Наскоро няколко местни жители бяха принудени да напуснат луксозните си домове поради суровите климатични условия.

„Не избирам да се преместя и да търся ново място. Това е, което съм принудена да направя. Бих останала тук завинаги, но няма да се излагам на риск. Преди имахме коледни светлини състезания с нашите съседи - колко светлини можете да поставите на къщата си "Беше като Лас Вегас в края на пътя. Тъжно е, че животът на селото също изчезва", добави британката.

Къща, къща ще се срути в морето, ще се озове във водата, ще падне от скала, земна ерозия, бури, една жена се страхува да не загуби къщата си, ръба на скалаЦял екран
Никола се мести в дома на родителите си преди 7 години Снимка: SWNS

Никола продължава да се тревожи, защото въпреки че местните власти ще помогнат за преместването й, тя не знае доколко могат да помогнат финансово.

„Жилището ми може да си отиде преди Коледа. Къща с моя размер с градина и разширение – където и да е другаде вероятно би струвала повече от £375 000. Местните власти говорят с нас, подготвят ни и ще помогнат”, смята Никола.