На 12 март избухна пожар на бившето летище Берлин Тегел, където се намира един от най-големите центрове за бежанци от Украйна в Германия. Полицията не изключва събитието да не е случайно. Подробности бяха споделени днес в DW.

Медиите съобщиха, че местната полиция провежда разследване по предполагаем палеж.

„Все още не е установено дали този пожар е причинен от небрежност или умишлен палеж“, подчерта говорителката на ведомството.

Все още не е известна точната причина за пожара.

пожар, бежански център, център за подпомагане на бежанци, временно жилище за бежанци, център за подпомагане на бежанциЦял екран
Снимки от мястото Снимка: DW

Пожар в бежански център: какво се случи

На 12 март пламна павилион, в който временно са настанени бежанци. Там са живеели 300 украинци.

Около 100 спасители са участвали в гасенето на огъня, но постройката от 1000 кв. м е изгоряла напълно. Стотици хора, които са били вътре, са успели да избягат.

Центърът на летище Тегел е един от най-големите в Германия. Предназначен е за седем хиляди бежанци, в момента в него живеят около 4,5 хиляди души. Отначало там приемаха само избягалите от войната в Украйна, но по-късно условията бяха разширени.

По-рано беше съобщено, че изгорялата конструкция е била предназначена за 380 бежанци. Освен обитателите й, бяха евакуирани и хора от най-близките четири помещения. На тези, които са живели във временни жилища, унищожени от пожар, е предоставена алтернатива.