Ислямска държава в Афганистан най-вероятно стои зад нападението в Москва. На това мнение е Йоана Баракова - анализатор на конфликти и тероризъм в региона на Южна Азия, главно Афганистан и Пакистан.

ИДИЛ-К или "Ислямска държава" - "Хорасан" е терористична организация, кръстена на региона, който включва части от днешен Пакистан, Иран, Афганистан и Централна Азия. Групировката е създадена през 2015 година. Тогава пакистански талибани се съюзяват с бойци, разочаровани от талибаните в Афганистан, обяснява Йоана Баракова, анализатор от Европейската фондация по южноазиатски проучвания.

"Ислямска държава" пое отговорност за атентата в Подмосковието

"Ислямска държава" - "Хорасан" счита, че талибаните са лицемерни и че поддържат връзки с някои от държавите, срещу които се бият и които считат за неислямистки", поясни Баракова пред bgonair.

Тя допълни, че ИДИЛ-К има свой мотив да изпълни атентата в Москва.

"Те считат всички актьори или държави, които един вид партнират или се опитват да помогнат на талибаните като врагове. В случая Русия се опитва да създаде диалог с талибаните, защото за тях е важно да опазят точно централноазиатските държави от прокарването на терористични идеи", разясни Баракова.

Над 90 станаха жертвите след нападението до Москва

Според анализатора има вероятност от бъдещи терористични атаки на "Ислямска държава" - "Хорасан" в Европа.

"Слава богу досега те са били предотвратени. Имаше няколко такива предотвратени опита в Холандия, Германия, Франция и Австрия. Организацията, не само че има интереса да създава международен фурор в случая чрез атаки, но явно има капацитета да го направи", каза Йоана Баракова.

Според доклади на ООН ИДИЛ-К нанася стотици смъртоносни атаки всяка година в държавите в региона.

Руската ФСС е докладвала на Путин за 11 задържани след атаката до Москва

Отложиха футболен мач заради атаката до Москва