На 23 август в Тверска област на Русия стана самолетна катастрофа - разби се "бизнес самолетът" RA-02795, в който обикновено се движеше собственикът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Според някои руски медии той може да е бил на борда на друг самолет. Ето няколко различни версии за инцидента, публикувани в руски медии.

Руското интернет издание Readovka уверява, че Пригожин е бил на борда на втория "бизнес самолет" RA-02748, който след първия е излетял от летището в Москва. По-рано беше съобщено, че този самолет се е върнал малко след катастрофата. Твърдят още, че той не е кацнал, а кръжи в близост до летището.

Междувременно съобщават, че близките му хора не могат да се свържат с Пригожин. В същото време те твърдят, че на мястото на катастрофата са намерени 8 тела, а на борда е имало само 10 души: 7 пътници и 3-ма членове на екипажа.

Телата на 8 загинали са открити на мястото на самолетната катастрофа. Пригожин сред тях ли е?

От друга страна, руският политолог Сергей Марков вече заяви, че Украйна е замесена в евентуалната смърт на Пригожин - това уж е нейната "най-голяма победа".

В допълнение, журналистът Андрей Захаров каза, че шефът на ЧВК "Вагнер" наистина може да бъде на един от двата самолета: "Ще бъде чудо, ако той е на втория самолет", каза неназован източник.

Публикувано е и предположение кой може да е на борда на първия "джет" - командирът на ЧВК "Вагнер" Дмитрий Уткин. Все още няма потвърждение за това, но именно днес ръководството на наемниците планираше да се върне в Африка.

По-късно беше съобщено, че вторият самолет наистина е кацнал на летище Внуково. Все още обаче не е ясно къде е Евгений Пригожин.

Маршрутът на втория цял екран
Маршрутът на втория "бизнес джет" на Евгений Пригожин

Междувременно представител на окупационната администрация на Запорожка област Рогов заяви, че Пригожин наистина може да е на борда на разбилия се самолет.

Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин са били на борда на катастрофиралия самолет Embraer в Тверска област. Това съобщи преди минути Федералната агенция за въздушен транспорт.

Човекът, повел бунт срещу Кремъл, загина в самолетна катастрофа

Очевидци успяха да заснемат момента на падането на самолета. Според телеграм канала Mash очевидци са чули две силни експлозии преди падането.