Заради безпрецедентния акт на съпротива и протест срещу войната в Украйна руската журналистка Марина Овсянникова я грозят от 5 до 10 години затвор.

Редакторката на новините на руския държавен "Първи канал" се появи на живо в ефир с плакат срещу войната, след което беше арестувана, а Кремъл нарече проявата "хулиганство". Журналистката може да бъде подведена под отговорност съгласно новия медиен закон в Русия, който забранява разпространяването на новини, дискредитиращи въоръжените сили на Руската федерация, и предвижда от 5 до 15 години затвор.

Днес тя коментира случая. В Туитър Овсянникова  написа:

"Не знам какво ще се случи с мен. Моят адвокат ми каза, че може да получа между 5 и 10 години затвор, според Наказателния кодекс. Не съжалявам, но се нуждая от подкрепата ви.

Овсянникова - на 44 години, майка на две деца и редактор на новините в руската държавна телевизия. По време на централната емисия, докато водещата чете новина за санкциите срещу Русия, Марина се появява зад нея с плакат с надпис: "Не на войната! Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат." Следва бърза реакция от апаратната и на екрана се появяват други кадри, но кадрите обикалят целия свят.

Минути по-късно журналистката публикува предварително записано послание, в което обяснява мотивите си. Майка ѝ е рускиня, а баща ѝ - украинец. По думите ѝ това, което става в Украйна в момента е престъпление, а Русия е страна агресор.

"Отговорността за тази агресия лежи на съвестта на един-единствен човек. Този човек е Владимир Путин. За съжаление през последните години работих в Първи канал и се занимавах с кремълска пропаганда и сега много ме е срам за това. Срам ме е, че позволявах да се говорят лъжи от екрана на телевизора и да зомбират руснаците", казва Овсянникова.
По-късно Марина е арестувана и отведена в полицейското управление на квартал Останкино.

Сред първите реакции беше тази на украинския президент Володимир Зеленски.

"Благодарен съм на онези руснаци, които остават верни на истината. Които се борят срещу дезинформацията и казват нещата такива, каквито са. Искам да благодаря лично на жената, която влезе в студиото на Първи канал с плакат срещу войната. На тези, които не се страхуват да протестират. Трябва да продължавате да се борите, докато страната ви не се затвори напълно за света и не се превърне в една голяма Северна Корея. Не пропускайте тази възможност", заяви Зеленски.

Жена нахлу в телевизионно студио на програма „Время" с плакат против войната СНИМКА