Полетите с еднопосочен билет от Русия се разпродадоха буквално за минути, след като по-рано днес руският президент Владимир Путин обяви незабавната мобилизация на 300 000 резервисти, предаде „Ройтерс“.

Обръщението на Путин предизвика страх и паника, че на мъжете, годни да носят оръжие, повече няма да бъде разрешено да напускат страната.

Експерт за речта на Путин: Решен е да изпълни заплахата си

Министърът на отбраната Сергей Шойгу увери, че мобилизацията ще бъде ограничена само до тези, които имат опит като професионални войници и че студенти и наборници няма да бъдат свиквани под знамената.

Въпреки това, "Гугъл трендс" показа рязко увеличение на търсенето в Aviasales, който е най-популярният сайт в Русия за покупка на самолетни билети.

Данните на сайта показват, че всички директни полети от Москва до Истанбул и Ереван са напълно разпродадени. И двете страни не изискват визи на руските граждани, пише информационната агенция.

Няма билети и за някои полети с прекачване, като например през Тбилиси, а същевременно най-евтините билети до Дубай струват 300 000 рубли (5000 долара), или пет пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

Путин обяви частична мобилизация в Русия

Вижте официалния документ, с който Путин обяви частична мобилизация