Ученик беше провъзгласен за герой, защото помогнал за спасяването на повече от 100 души от клането в Москва.

Докато терористите започнали да стрелят по посетителите на концерта в петък, 15-годишният Ислам Халилов работел на непълен работен ден като гардеробиер в залата на "Крокус сити хол".

Смелото момче запазило спокойствие – въпреки че видял как мъж е прострелян точно пред него – и насочил ужасените хора, бягащи от стрелците, към аварийните изходи, спасявайки десетки.

Неговата смелост и бързина на мислене излизат наяве днес, когато в Русия е обявен ден на национален траур за жертвите, загинали в ужаса.

Припомняме, че вече 154 са убити при терористичната атака в залата. Данните съобщи  Министерството на здравеопазването на Русия, цитирано от ТАСС. От ведомството посочват, че при атаката са ранени 151 души. Голяма част от тях са в болница в критично състояние.

Ученикът Ислям е видян на отделни кадри, които показват как той извежда бягащата тълпа навън по аварийно стълбище.

„Насам, натам, натам“, крещи той. — "Всички тръгнете натам. Всички там. Към Експото, Към Експото…“, крещял той.

Ислям разказва: „Първо чухме странни звуци на първия етаж. Помислихме, че може би е дошла някоя шумна група".

Тогава  тийнейджърът видял как хората започват да бягат ужасени. Той станал свидетел на това как прострелват човек пред него и разбрал, че трябва да избяга и да помогне на другите

Ислям споделя: „Разбрах, че ако не реагирам, ще загубя живота си и живота на много хора. Честно казано, беше много страшно.“

Той се развикал и дал знак на уплашените и изпаднали в паника хора да го последват.

„Когато бях в тълпата от хора, отивайки към вратата, за да я отворя, си помислих, че [въоръжените лица- б. п.] може да излязат от стълбите или от ескалатора и да хвърлят граната или да открият смъртоносен огън. Слава Богу, нищо не се случи. Успях да отворя вратата навреме и да пусна всички да излязат към Експото".

Тийнейджърът извел повече от 100 души през изхода.

Самият Ислям, запален футболист, вървял последен, за да се увери, че никой не е изоставен. Той обясни: „Показаха ни и ни казаха къде да изпратим хората, ако нещо се случи. Знаех къде да отведа хората, за да ги предпазя".

Той разкри, че майка му е била в шок от ужаса и е плакала заради това, което е преживял.

 „Всичко това се случи пред очите ми. Честно казано, все още съм в състояние на шок. Човек беше прострелян точно пред мен, не мога да спра да мисля за това", споделя Ислям.

Очаква се ученикът, който е мюсюлманин, да бъде награден от руските правоохранителни органи.

Отделно орден му връчва духовният лидер на руските мюсюлмани мюфтията шейх Равил Гайнутдин, пише "Дейли Мейл".

Превод: GlasNews.bg