В Русия Замоскворецкият съд в Москва отмени ареста на учения хидролог Александър Цветков, който беше зад решетките почти година, след като изкуствен интелект го посочи като възможен убиец на три жени. 

Цветков беше задържан на 16 февруари 2023 г. на летище Домодедово. Човекът тъкмо се връщал от поредната научна експедиция. Хидрологът беше обвинен в убийството на 3 жени преди 20 години. Това е така, защото изкуствен интелект откри 55% съвпадение между лицето на учения и скицата на истинския престъпник, която е съставена през 2003 г.пише руското издание Mash. Хидрологът е разпознат по снимката си и от негов съучастник, с когото се предполага, че заедно са вършили престъпления. Разследването беше доволно от това - въпреки алибито на учения по време на престъплението, липсата на татуировки, нежеланието за насилие и възрастовата разлика.

Оттогава Цветков е в затвора. Според следователите той и предполагаем съучастник са убили трима души в Москва и Московска област през август 2002 г. Според колегите на учения, на датите, когато са извършени убийствата, Александър е бил в командировка, което се потвърждава от документи, предоставени от изследователския институт, в който ученият е работил през всичките тези години.

На 11 декември стана известно, че Цветков окончателно е пуснат от ареста. Първо от Главната прокуратура обърнаха внимание на проблемите по случая. А наскоро руският президент Владимир Путин нареди разследването на случая на учения след жалба от правозащитничката и журналистка Ева Меркачева в Съвета за развитие на гражданското общество и правата на човека.