Русия възнамерява да „премести“ границите си с Литва и Финландия в Балтийско море. Освен това Москва иска да направи това едностранно, съобщава The Moscow Times.

Журналистите успяха да анализират проекторезолюцията на правителството, изготвена от руското министерство на отбраната. Документът е публикуван в портала на правните актове.

„Русия възнамерява да обяви за свои вътрешни морски води част от акваторията в източната част на Финския залив, както и в близост до градовете Балтийск и Зеленоградск в Калининградска област. За целта се определят географските координати на точките положението на базовите линии, от които се измерва ширината на териториалното море на Руската федерация, както и прилежащите зони в близост до брега и островите“, се казва в съобщението.

Границата с Финландия. Там руското правителство възнамерява да се опита да коригира координатите в близост до островите Яхи, Сомерс, Холанд, Родшер, Мали Тютерс, Вигрунд, както и близо до носа на река Нарва.

Границата с Литва. Руският преглед включва района на Куршската коса, районите на нос Таран, нос южно от нос Таран, както и Балтийската коса.

Авторите на проекта казват, че такова решение трябва да бъде взето поради факта, че границите „не отговарят напълно на съвременното географско положение“.

Страните от НАТО: как реагираха

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис написа на страницата си в социалната мрежа X (бивш Twitter), че Вилнюс разглежда действията на Москва единствено като съзнателна и ескалираща провокация, която има за цел да сплаши съседните страни.

„Още една руска хибридна операция, този път тя се опитва да всее страх, несигурност и съмнение относно намеренията си в Балтийско море. Това е ясна ескалация срещу НАТО и ЕС и трябва да бъде посрещнато с подходящ твърд отговор“, пише Габриелиус Ландсбергис.

Министърът на външните работи на Финландия Елина Валтонен каза, че ведомството сега се опитва да изясни подробностите относно документа, за който писаха журналисти.

„Конвенцията на ООН по морско право съдържа разпоредби относно определянето на морските зони на крайбрежните държави, включително тяхното преразглеждане. Предполагаме, че Русия, като страна по конвенцията, ще действа съответно. Трябва да се помни, че въвеждането на недоразумения е хибридното въздействие също няма да подведе“, каза Елина Валтонен

Финландският президент Александър Стуб междувременно написа, че Москва не е уведомила Хелзинки за плановете си в това отношение.

Министерството на външните работи на Латвия също следи внимателно ситуацията. Ръководителят на отдела Байба Браже каза, че Рига е в контакт с колеги от Финландия и Литва, за да изяснят заедно ситуацията.

Балтийските морски граници: руска реакция

Русия няма да ревизира държавната граница на Балтийско море, както заяви анонимен военно-дипломатически източник в коментар на РИА Новости.

„Нямало е и няма намерения за преразглеждане на ширината на териториалните води, икономическата зона, континенталния шелф край бреговете на континента и линията на държавната граница на Руската федерация в Балтийско море“, се казва в изявлението.

Припомняме, че на 9 май беше съобщено, че руският президент Владимир Путин може да се прицели в „езерото на НАТО“ в случай на война със Запада, както заяви бившият върховен главнокомандващ на Алианса Джеймс Ставридис. Според него става дума за Балтийско море, което се контролира най-вече от страните от Северноатлантическия алианс. В същото време, благодарение на Калининградска област, Кремъл също има влияние в този регион, но то е твърде слабо.