Компанията Мета въвежда забрана за публикуване на призиви за убийството на държавния глава в социалните мрежи Facebook и Instagram. Това изявление направи вицепрезидентът на корпорацията Ник Клег.

Както се отбелязва в изявлението, вицепрезидентът на компанията изяснява позицията си, така че да не може да се тълкува като оправдаване на насилие срещу „руснаците като цяло“. „Следователно, за да премахнем всяка неяснота, ние допълнително стесняваме обхвата на нашите директиви, за да стане ясно, че не допускаме призиви за смъртта на държавен глава на нашите платформи“, се казва в изявлението.

Клег също така заяви, че Мета се противопоставя на русофобията и не толерира призивите за „геноцид, етническо прочистване или всякакъв вид дискриминация, преследване или насилие срещу руснаци на нашата платформа“.

Припомняме, че по-рано Следственият комитет на Руската федерация заведе наказателно дело срещу Мета, като посочи, че компанията е отправяла призиви за насилие срещу руснаци. Руската главна прокуратура поиска от съда да признае корпорацията за екстремистка организация и да забрани дейността й в страната. Впоследствие Facebook и Instagram вече са блокирани на руска територия.

След Facebook: В Русия вече са и без Instagram