Основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин каза, че вчера е изпратил писмо до ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу. Въпреки това, както се съобщава в официалния TG канал на предприемача, документът е отказан да бъде приет.

Според публикацията Пригожин се е опитал да достави съобщението чрез куриерската пощенска служба, която се намира на Фрунзенския насип в Москва.

Но там му казали, че по лична заповед на шефа на Министерството на отбраната не могат да приемат кореспонденция.

„Днес в 18:10 служител на ЧВК „Вагнер“ се опита да достави писмо от Евгений Пригожин до министъра на отбраната на Руската федерация Сергей Кужугетович Шойгу чрез куриерската пощенска служба на Фрунзенската набережна (6-то главно управление на FSP). Приемането на писмото беше отказано, поради личното разпореждане на Шойгу и процедурите след приемането на предишни писма “, съобщава пресслужбата на Пригожин.

Пресслужбата на Пригожин съобщи, че съдържанието на документа включва въпроси, повдигнати за проблеми в редица подразделения на Министерството на отбраната, които са разположени по фланговете на линията на съприкосновение.

Твърди се, че към документа са приложени колективни призиви на военнослужещи, които желаят да се присъединят към ЧВК. Последните обясняват това с „липса” на нормално ръководство в подразделенията на ВС на РФ.

Уточнява се, че пълният текст на документа не е публикуван, т.к. описаните в него проблеми не подлежат на разгласяване.

Според Avia.pro обаче няма официално потвърждение за ситуацията.

Припомняме, по-рано медиите многократно съобщаваха за конфликта между ръководителя на ЧВК "Вагнер" и Пригожин. Последният упрекна министерството в недостиг на боеприпаси, заплашвайки да изтегли групи от "вагнеровци" от зоната на НВО в Артемовск.

"Вагнер" остава в Бахмут, обещаха на Пригожин оръжия и боеприпаси

Действията му доведоха до критики от някои лица, включително ръководителя на Чечня Рамзан Кадиров, който предложи „музикантите“ на Пригожин да бъдат заменени с бойци от специалния отряд „Ахмат“.

По-късно Пригожин съобщи, че снарядите са получени, но поверените на руските въоръжени сили флангове в Артемовск са застрашени от въоръжените сили на Украйна. Според него в някои райони е имало пробив на руската отбранителна линия. За да оцени ситуацията, предприемачът покани лично Шойгу в града.

Той обясни, че сега неговата ЧВК контролира около 95% от Артемовск. Пригожин припомни, че Шойгу е опитен командир и, използвайки своя боен опит, ще може точно да оцени ситуацията в града. Поради „трудната оперативна обстановка“ той се обърна с молба към главнокомандващия.

„Моля ви да посетите населеното място Бахмут, което е под контрола на въоръжените части на Руската федерация, и лично да оцените настоящата ситуация“, завърши Пригожин.

Официален отговор на поканата на основателя на ЧВК в медиите няма.

Превод: GlasNews