Ръководителят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин разпореди образуването на наказателно производство за оскверняването на Паметника на Съветската армия в София, предаде руската държавна агенция ТАСС.

"Срещу Паметника на Съветската армия в българската столица са извършени вандалски действия, като група футболни фенове са нападнали палатковия лагер на защитниците на паметника и са повредили гранитна плоча в основата му", се казва в съобщението.

Има задържани за увреждането на Паметника на Съветската армия

"Председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин е възложил на главната следствена служба на ведомството да разследва съвместно с руското Външно министерство оскверняването на паметника, издигнат в чест на съветските воини-освободители в София", се допълва в изявление на Комитета, цитирано от БГНЕС.

Ново нападение над Паметника на Съветската армия

Според посочената институция "в рамките на разследването ще бъдат предприети стъпки за установяване на самоличността на лицата, отговорни за това престъпление, а техните действия ще бъдат подложени на наказателна и правна оценка".

По-рано Олга Скабеева, един от главните пропагандисти на президента Владимир Путин, коментира акцията, извършена снощи от група привърженици на футболен клуб "Левски", които разбиха паметната плоча на монумента в София и опънаха транспарант с думите "Демонтаж". "В София за пореден път оскверниха Паметника на Съветската армия. Вандали нахлуха в него през нощта и разбиха възпоменателния надпис. България продължава да се превръща в Украйна 2.0", написа Скабеева в Telegram.

Левски към Костадинов: Да ни наричаш еничари не е полезно за кариерата и здравето