През 2023 г. на фестивала по художествена гимнастика "Алина-2023" Алина Кабаева поздрави участниците във фестивала. Докато тя, заедно с останалите спортисти, пееха прощална песен, едно от децата я наблюдаваше внимателно от публиката. Когато олимпийската шампионка напусна сцената, детето се присъедини към нея и след това продължиха заедно. Това беше нейният син Иван, едно от двете най-тайни деца в Русия. Второто дете е по-малкият му брат Владимир, но по това време той все още не беше придружавал майка си на подобни събития.

Владимир Путин дълги години успешно криеше съществуването на дъщерите си: Катерина Тихонова и Мария Воронцова. Той също така скри факта, че има деца от олимпийската шампионка Алина Кабаева. Вестник "Московски кореспондент" беше затворен през 2008 г. заради разкриване на аферата с гимнастичката. Но след това всичко тайно стана ясно и сега журналисти от центъра „Досие“ разбраха къде и как живеят синовете на Путин.

Какво се знае за синовете на Путин и Кабева

Известно е, че имената им са Иван и Владимир, Владимир-младши. Те прекарват детството си в Швейцария, където Кабаева живее в отдалечена вила до 2022 г. Най-вероятно тя има четири деца, освен Ваня и Вова, както писаха западните медии, са се родили и близначки.

След пълномащабното нахлуване в Украйна Алина Кабаева и децата й се върнаха в Русия. И те започнаха да се появяват публично от време на време. Но никога не са били официално наричани синове на Путин.

Алина Кабаева, децаЦял екран
Алина Кабаева след завръщането си в Руската федерация Снимка: ТАСС

Те не се намират в държавните бази данни, те имат документи за прикритие, които се правят предимно за разузнавачи и хора под държавна закрила. Точната им дата на раждане не е известна. Те пътуват с отделни самолети, обучават се вкъщи и се охраняват денонощно. Иван и Владимир-младши живеят в резиденции под закрилата на FSO, ходят на яхти и се возят на брониран влак, почти не общуват с връстниците си и рядко виждат баща си.

Източникът на Досието работи в семейството на Владимир Путин и често се вижда със синовете му. Той се съгласи да разговаря с репортери при условие за анонимност.

За първи път швейцарският вестник SonntagsZeitung съобщи за по-малките деца на Путин. През май 2022 г. изданието написа, че Путин и Кабаева имат две деца, като за първи път посочи, че швейцарски гинеколог, родом от Русия, е помогнал на олимпийската шампионка с бременността.

Алина КабаеваЦял екран
Алина Кабаева

Тяхното съществуване беше внимателно скрито, както и присъствието на двете най-големи дъщери на руския президент от първата му съпруга Людмила Шкребнева.

Мария Воронцова и Катерина Тихонова никога не са споменавани от баща си. Говорейки за дъщерите си, Путин ги нарече „жени“, а подробности от живота им станаха известни чрез изтекли документи и работата на журналисти.

Екатерина Тихонова, Мария ВоронцоваЦял екран
Екатерина Тихонова и Мария Воронцова 

Но слуховете за тайна връзка между Путин и гимнастичката Кабаева все пак изтекоха в медиите. През 2008 г. "Московски кореспондент" съобщи, че тече подготовка за сватбата на Алина Кабаева и Владимир Путин в Санкт Петербург. „Путин е разведен от два месеца и е свободен от семейни връзки“, написа медията, позовавайки се на източник. „Винаги съм имал лошо отношение към тези, които с някакъв грипозен нос и с еротичните си фантазии се месят в живота на някой друг“, реагира Путин. Скоро вестникът беше закрит.

Самата Кабаева само намекна за връзка с руския президент, но от 2011 г. не крие годежния си пръстен, а семейството й внезапно стана много богато, като получи много скъпи имоти като подарък от приятели на Путин.

Алина КабаеваЦял екран
Алина Кабаева 

През 2014 г. Кабаева пътува три пъти от Сочи до Лугано. При последното си пътуване през октомври тя беше придружена от майка си Любов Кабаева, нейните приятели - съпругата на основателя на LSR Group Елизавета Молчанова и съпругата на бизнесмена Виталий Машицки Елена Гриневич, както и самият предприемач. Заедно с тях на борда беше Наталия Тибо, същият гинеколог от швейцарската клиника Sant'Anna, разположена в Лугано.

В тази болница през пролетта на 2015 г. Кабаева роди син. Вторият син е роден през 2019 г. в Москва. Наталия Тибо е съпруга на швейцарски гражданин и замина за Европа преди около 30 години, но продължи да дружи с Путин.

Наталия Тиболт почина на 24 февруари 2023 г. В прощалното съобщение, публикувано от партньора й, адвоката Джорджо Грандини, се казва, че Тибо е родена през 1959 г., моминското й име е Кондратиева и е живяла в Санкт Петербург.

И двата пъти решението къде ще се случи раждането е взето от самия Путин, казва бизнесмен, който е работил с един от приятелите на държавния глава. През 2015 г. руският президент смяташе, че Швейцария е по-тайна и безопасна, през 2019 г. - Москва.

Персоналът за синовете на Путин

Трябва да се отбележи, че персоналът за Ваня и Вова е избран открито, чрез агенцията English Nanny. В рекламата се споменава, че „семейството живее в изолация“.

В началото на 2024 г. семейство търси учител по английски език за две момчета на четири и осем години. Работа – пет дни в седмицата, общо 60 часа. Отговорностите включват „преподаване на други предмети“ и придружаване при пътувания. Заплата – 7700 евро на месец. Агенцията уточнява, че отдавна си сътрудничи с това семейство и вече е намерила няколко учители по английски и немски за него.

реклама учителка на децата на ПутинЦял екран
Обява за търсене на учител за синовете на Путин 

Тази обява се различаваше от обичайните съобщения за наемане на уебсайта English Nanny с интересни подробности:

  • Предимство ще имат кандидати с южноафрикански паспорт.
  • Потенциалният служител трябва да е готов да се подложи на медицински тестове през първите две седмици от наемането на работа.
  • Забранява се напускането на територията, на която живее семейството.

Рекламата продължава да се появява отново. За учителите не е лесно да се разбират с учениците си, а след пълномащабното нахлуване в Украйна чужденците, желаещи да работят в Руската федерация, са много по-малко.

Южна Африка се възприема като страна, приятелски настроена към Русия, така че те предпочитат да търсят преподаватели тук.

Интересно, но обстоен медицински преглед и две седмици карантина се провеждат в известните резиденции на Путин: в курорта Игора в Ленинградска област или директно в резиденциите във Валдай или Сочи.

Изолация на синовете на Путин

Анонимен източник съобщава, че Владимир-младши и Иван живеят в пълна изолация и обичат анимационни филми и компютърни игри на Дисни. Те са заобиколени от охрана и персонал. Виждат се с връстници (внимателно подбрани) на празници. Майка си - вечер, баща си - почти никога.

Резиденцията на Путин ВалдайЦял екран
Резиденцията на Путин във Валдай Снимка: Досие

Децата се водят при учителите и бавачките в 8–9 сутринта и всички закусват заедно. Преди няколко години за най-малкото дете се грижеха само бавачки, но сега за него се избират и възпитатели. Има четири бавачки, някои от тях са били чистачки в резиденция във Валдай и живеят в близкото село. Работят заедно две седмици и през това време живеят със семейството, след което се прибират и са заменени от две други бавачки. През деня смяната е 12 часа.

След закуска - занятия по 30-45 минути, след това игри. Децата във Валдай имат на разположение две понита, зайци и санбернар, за които се грижат двама водачи на кучета от Федералната служба за защита. Играчките включват голяма колекция от строителни комплекти Lego и iPad - не само за игри, но и за видео класове. Около обяд децата се хранят, след това подремват, а след събуждане се занимават с дейности и спорт. След 20 часа децата се прибират от шофьори и почти веднага си лягат.

Сред гардовете на синовете на Путин е бодигардът на руския президент Виталий Кеменов.

Източникът обаче твърди, че когато Путин не е около децата, дори тези, които не са представили документи, се допускат на територията и не им се отнемат мобилните телефони.

Приятели на синовете на Путин

По-често от другите Ваня и Вова общуват с децата на приятелите на Алина Кабаева. Понякога президентът на Беларус Александър Лукашенко посещава резиденцията.

Понякога Путин играе хокей с най-големия си син (за тази цел във Валдай е построена хокейна пързалка). Има и тренировки без президента, и тогава някой от обслужващия персонал се назначава в отбора. Но ако се планира игра с участието на държавния глава, тогава на леда излизат само бащата, Иван и служители на FSO. Путини са в един отбор. Понякога Кабаева идва да гледа мача, но не се вижда от корта, избягва прислугата и гледа от отделна ложа, скрита зад непрозрачно стъкло. Сестрата на олимпийската шампионка Лейсан Кабаева и майка им Любов Кабаева също са в резиденцията.

С какво пътуват синовете на Путин?

Путин има брониран влак и флотилия от скъпи яхти. Но движенията на Алина Кабаева не винаги могат да бъдат проследени с помощта на правителствени бази данни.

Повечето кораби, свързани с Путин, замлъкнаха през последните години и изключиха своето оборудване за предаване на информация за местоположение (AIS). Конвенцията за безопасност на човешкия живот в морето, чиято първа версия беше приета след потъването на Титаник, постановява, че такива устройства трябва да работят винаги, освен ако капитанът не прецени, че информацията за координатите застрашава безопасността.

Но AIS не работи на яхтите на Путин от съображения за секретност. Но на 8 август 2023 г. един от корабите, 32-метровата яхта Nega, неочаквано наруши тишината, вероятно поради грешка на екипажа, когато плаваше по река Свир от езерото Ладога до Онега. Тогава AIS също изведнъж се изключи.

Яхта ГрациознаЦял екран
Яхтата на Путин Graceful

През лятото на 2023 г. Нега придружаваше 84-метровата яхта Graceful, на борда на която бяха Кабаева и двете й деца, разказва събеседникът на Досието. За тях бяха отделени общо три кораба. Graceful е най-голямата; на борда на яхтата живееха спортистката и нейните деца, а синовете на Путин имаха занятия с учители. Третата яхта е най-малката, на нея е настанен само персонал. Корабите бяха държани на разстояние един от друг, за да не привличат вниманието, но бяха достатъчно близо, за да могат децата да се пренасят от един кораб на друг с помощта на малка лодка.

В края на юли 2023 г. тази флотилия премина през Финския залив и Ладожкото езеро. Известно е, че Кабаева и децата й пътуваха през моретата и океаните цяло лято, но след пълномащабна инвазия маршрутите бяха сведени до територията на Руската федерация.

Самолетът на ПутинЦял екран
Един от самолетите на Путин Снимка: Досие

Освен яхти и брониран влак семейството разполага с няколко самолета и хеликоптера.

  • два бизнес самолета Dassault Falcon 7X, единият от които на специалния летателен отряд "Русия";
  • реактивен Dassault Falcon 8X;
  • нов руски Ту-204;
  • два англо-италиански хеликоптера AgustaWestland AW139;
  • два френско-германски хеликоптера Eurocopter EC 145;
  • четири руски вертолета Ми-8.

Същият източник каза, че с появата на синовете си Владимир Путин станал уязвим. Той наистина се радва, че има наследници и е загрижен за тяхната безопасност и възпитание много повече, отколкото преди за отглеждането на дъщерите си. Иван и Владимир-младши растат, знаейки много добре, че са специални, наследници на Русия и техния баща. Вероятно похвалата на баща им е основната им гордост. Така Иван Путин няколко пъти е преразказвал една особено запомняща се история на своите възпитатели и охрана. Както му казали близките му, когато се родил, Владимир Путин бил толкова щастлив, че извикал: „Ура! Най-накрая момче!”