От Кремъл уверяват, че информацията за военните престъпления на руските въоръжени сили в Изюм, Харковска област, извършени от тях по време на окупацията на града, не отговаря на истината. В понеделник, 19 септември, прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков направи съответното изявление, съобщава руската информационна агенция РИА Новости .

Коментирайки изявлението на президента на Украйна Володимир Зеленски за военните престъпления на Руската федерация в североизточната част на Украйна, той каза, че Киев развива „същия сценарий като в Буча“.

„Това е лъжа. Това е лъжа и, разбира се, ние ще защитим истината в цялата тази история“, каза представителят на президента на Руската федерация.

Освен това Песков реагира на изявления на украинските власти за бъдещата деокупация на Крим и части от Донецка и Луганска области. Председателят на Кремъл нарече окупираните от Русия територии на Донбас „независими държави“, чиято сигурност се осигурява от Руската федерация, като добави, че Крим „е неразделна част“ от Русия.

"Всякакви претенции към руска територия ще получат подобаващ отговор", каза Песков.

Припомняме, че след освобождаването на Изюм от Харковска област от руските войски в града беше открит масов гроб , в който бяха открити телата на повече от 400 души.

Президентът на Украйна Зеленски заяви, че мисия на ООН ще бъде изпратена в Изюм, за да регистрира военните престъпления на руски войници.

Превод: GlasNews