Депутатът от Държавната дума от Единна Русия и бивш губернатор на Уляновска област Сергей Морозов говори на страницата си във ВКонтакте по темата за частичната мобилизация.

Според него офицерите, които изпращат мобилизирани руснаци на фронтовата линия без подходяща подготовка, трябва да бъдат „разстреляни“.

Той отбеляза, че първоначално се е говорило за задълбочена подготовка на мобилизираните. След това било планирано те да бъдат изпратени в освободените територии, за да осигурят защита, а не направо на фронтовата линия.

„След подобни „грешки“ офицерите, изпратили мъртвите на фронтовата линия, трябва да бъдат застреляни“, каза той.

Така политикът отговори на съобщенията за смъртта на мобилизирани руснаци от Челябинска област в НВО.

Петима мобилизирани са убити в Украйна. Броят на жертвите вече е 9

Между другото, депутатите от Държавната дума също коментираха ситуацията с раздаването на призовки в близост до метрото, като я нарекоха провокация. В същото време те осъдиха темповете на мобилизация в Москва.

„Но никой не трябва да раздава призовки в близост до метрото“, каза депутатът Виктор Соболев, като обеща да обсъди ситуацията в комисията по отбрана на Държавната дума.

По-рано в различни руски медии се появи информация, че в Москва и Санкт Петербург се провеждат „планирани акции“. Съобщава се, че полицаи с хора в цивилни дрехи блокират входовете на жилищни сгради, а също така дежурят в метрото и раздават призовки на мъже.

Превод: GlasNews