Руският президент Владимир Путин подписа закона за конфискация на имущество на хора, които разпространяват "фалшификати" за армията  и престъпления срещу сигурността на държавата. Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

Мярката ще се прилага и към намерените за виновни в "дискредитиране" на въоръжените сили, призоваващите за санкции срещу Русия и осъдени за екстремистка дейност. Промените в закона предвиждат също така осъдените по новите наказателни членове да бъдат лишени от почетните си звания.

Съответни изменения са въведени в Наказателно-процесуалния кодекс на Руската федерация и разширяваг списъка на престъпленията, за които може да се предвиди конфискация на имущество.

Искала ли е Русия спиране на огъня в Украйна? Кремъл разкри

Сега такова наказание може да бъде установено за публичното разпространение на съзнателно невярна информация за въоръжените сили на Русия и изпълнението на техните правомощия от държавни органи, както и за публични призиви за дейности, насочени срещу сигурността на държавата. Уточнява се, че става дума за престъпления, извършени от користни подбуди.

На конфискация няма да подлежат всички пари, ценности или друго имущество на осъдения по посочените членове, а само тези, които са придобити в резултат на извършване на престъпление или са използвани за дейности насочени срещу сигурността на Русия.

В закона е записано, че дейността, насочена срещу сигурността на Руската федерация, се разбира като извършване на поне едно от престъпленията, предвидени по-специално в членовете на Наказателния кодекс на Русия за наемничество, геноцид, дезертьорство, неизпълнение на заповеди, получаване или даване на подкупи и бандитизъм. Повече от 30 престъпления са изброени в този списък.

Путин предложи на САЩ да замразят войната, но преговорите бяха неуспешни

Разширява се и списъкът на членовете от Наказателния кодекс на Руската федерация, за които се отнемат специални, военни или почетни звания, класни чинове и държавни награди. Това, по-специално, включва статии, свързани с разпространението на фалшификации за руската армия, нейната дискредитация, призиви към екстремизъм, нарушаване на териториалната цялост на Руската федерация, дейности, насочени срещу сигурността на държавата, призиви за въвеждане на санкции срещу Русия и нейните граждани, реабилитация на нацизма и съдействие за изпълнение на решения на международни организации, в които Руската федерация не участва, или чужди държавни органи.

Новият закон ще позволи на държавата да изземва имущество и от руснаци, които са напуснали страната и са критикували войната срещу Украйна, докато продължават да получават наем от свои къщи или апартаменти в Русия.

Законът влиза в сила 10 дни след официалното му публикуване.

Руските съдилища признават за фалшиви информациите за войната в Украйна, които не съвпадат с твърдениията на руското министерство на отбраната. От началото на войната най-малко 830 души са били подведени под отговорност в Русия за антивоенната си позиция, включително най-малко 250 души, които са били подведени под отговорност по представяне на "фалшификати" за руската армия.