Руски генерал, който беше освободен от длъжността главнокомандващ на Кремъл в Украйна след тежки загуби на фронта, почина в Москва. Съобщава се, че той се е разболял.

Генерал-полковник Генадий Жидко, бивш заместник-министър на отбраната, командваше руските сили в Украйна в продължение на няколко месеца от миналия май. Той беше отстранен от поста си, след като армията на президента Путин беше принудена да извърши поредица от унизителни отстъпления в североизточната област Харков на Украйна през октомври.

Михаил Дегтярьов, лоялен на Кремъл губернатор на Далечния източен Хабаровски край на Русия, каза, че 57-годишният Жидко е починал след "продължително боледуване". Той не даде подробности, което предизвика спекулации в социалните мрежи, че може да е бил отровен.

Държавната дума за първи път разкри истината за изчезналия генерал Суровикин

 
Той е седмият руски генерал, загинал от началото на войната в Украйна, според Mediazona, руски опозиционен уебсайт, който проследява смъртните случаи на военни. Кремъл не е коментирал смъртта му.

Жидко, бивш заместник-министър на отбраната, който получи ордена Герой на Русия от Кремъл през 2017 г.,е ръководел руските сили в Сирия, където репутацията му на бруталност му спечели прозвището "Касапинът". Миналата година той беше санкциониран от Великобритания, Европейския съюз и Съединените щати за ролята си в руската инвазия в Украйна.

"Тежки времена": Къде е генерал Армагедон?

Жидко беше заменен в Украйна от генерал Сергей Суровикин, руският командир, който има връзки с групата наемници "Вагнер". Суровикин не е виждан на публично място, откакто "Вагнер" организира въоръжен бунт през юни. Смята се, че е арестуван.

Руски провоенен канал в Telegram описа Жидко като "истински патриот" и каза, че той е участвал в нахлуването в Украйна, въпреки че е бил диагностициран с неизлечима болест. "Той искаше да допринесе за победата", пише каналът "Военкор Котьонок". Освен това се казва, че той е бил сменен от Кремъл в Украйна, защото е бил болен, а не заради загубите на Русия, пише Днес.бг.

"Един командир е изчезнал, а един е загинал. Останалите ще ги следим", написа в социалните мрежи руският опозиционен журналист Дмитрий Колезев.