Първият заместник на държавната корпорация Роскосмос Максим Овчинников е починал след тежко боледуване. Това съобщи Дмитрий Рогозин, бивш ръководител на Роскосмос, в своя канал в Telegram.

Той отбеляза, че Максим Овчинников е болен от дълго време, но не даде подробности. Рогозин го нарече талантлив икономист и администратор.

"И той беше добър, достоен човек. Много съжалявам", се казва в съобщението.

През 2018 г., както отбеляза Рогозин, той го поканил на поста първи заместник в държавната корпорация Роскосмос. Федералната антимонополна служба, където е работил преди, го пуснала с голяма неохота, там също го оценили.

Максим Овчинников работи успешно на новата си позиция. Според Рогозин той решително е защитавал интересите на ракетно-космическата индустрия. Основното постижение било, че през годините на неговата експлоатация нямало безпрецедентни аварийни изстрелвания.

Според информация на официалния сайт на Роскосмос Овчинников е заемал длъжността заместник генерален директор по икономика и корпоративно управление. РБК уточнява, че той е бил на 40 години.

Мистериозни смърти на руски висши служители

През април 2022 г. Владислав Аваев, вицепрезидент на Газпромбанк, бременната му съпруга и 13-годишната му дъщеря бяха намерени мъртви в апартамент в Москва. Според разследващите Аваев е застрелял членове на семейството и след това се е самоубил.

През май 2022 г. бившият топ мениджър на Лукойл Александър Суботин почина в Митищи след сеанс с местни шамани. Медиите съобщават, че са се опитали да излекуват махмурлука му с отрова за жаби, но сесията е завършила със смърт.

През юли 2022 г. тялото на 61-годишния Юрий Воронов, генерален директор на транспортната компания Astra Shipping, която също е работила по арктическите договори на Газпром, беше открито на територията на елитното вилно селище „Морски тераси“ на брега на Финския залив. Той почина от изстрел в главата.

Да припомним, че през април 2022 г. синът на руския олигарх Протосени заяви, че семейството му е убито . Бившият главен счетоводител на Новатек, както и съпругата и дъщеря му са намерени мъртви във вила в Испания.

Откриха мъртъв пореден руски топ мениджър

Бивш топ мениджър на големи руски компании загина при пожар СНИМКИ

При трагични обстоятелство загина пореден руски топ мениджър

Трагична смърт застигна руски топ мениджър

Цигара ли е причината за мистериозната смърт на шефа на Лукойл? СНИМКИ