Федералната служба по безопасност на Русия обяви, че е идентифицирала убиеца на журналиста и политолог Дария Дугина. Това е гражданката на Украйна Наталия Вовк (по баща Шабан).

Убиецът обяви за продажба колата, следила Дария Дугина. Кой е той?

Сега кадри от движението на Вовк от пристигането й в Русия на 23 юли се разпространяват в мрежата. В продължение на почти месец в Москва предполагаемият убиец на Дугина три пъти сменя номерата на колата - което ясно се вижда на записа.

Първоначално тя влиза в Русия с държавния знак на DPR (Е982ХН DPR) на колата, след това се променя на казахстански (172AJD02), а след това на украински (AH7771IP)

В същото време тя пристига в Русия с малката си дъщеря. Отбелязва се също, че по време на преминаването на границата тя е била блондинка, а е напуснала брюнетка.

Кадрите показват момента, в който жената пресича границата на входа на Русия, след това как тя влиза в кооперацията, където е живяла самата Дугина (Вовк е наела апартамент в блока).

След това са показани кадри от нейното заминаване от Русия за Естония през ГКПП Псков на 22 август - 14 часа след убийството на Дария.

Според телеграм канала Baza, от мястото на експлозията на Можайската магистрала до ГКПП в Псковска област има 11 часа път без спиране.

Освен това беше установено също, че в деня на убийството Вовк е проследила Дугина и също като журналистката е посетила литературно-музикалния фестивал „Традиция“ с дъщеря си.

Там Дугина присъствала като почетен гост. Вечерта на същия ден Вовк извършила контролиран взрив на колата на Дугина, след което тя избягала от местопрестъплението и напуснала Русия.

Според една от версиите на разследването Вовк е изпълнявала задачи на СБУ, използвайки 12-годишната си дъщеря, за да прикрие престъплението. Отбелязва се също, че жената е военнослужеща от Националната гвардия на Украйна и принадлежи към националния батальон „Азов“.

По същото време е издадено удостоверение за фамилията Шабан (предполага се фамилия по съпруг или моминско име). Няма активност в социалните медии. Тя е родом от Мариупол.

Вовк има по-голям син - Даниил Шабан, който също е член на Азов. Живее в Киев. Именно от него по-рано в мрежата се появи обява за продажба на кола, в която Вовк влезе в Русия.

В същото време РИА Новости научи от предполагаемия братовчед на Вовк, че жената наистина е служител на въоръжените сили на Украйна, но е получила работа в кабинета за инвалиди.

В същото време Азов отрече информация за участието на Вовк в националния батальон. Те също така казаха, че покушението срещу Дугина е "подготовка на общественото мнение в Руската федерация" за бъдещ съд над бойците, които сега са в плен в ДНР.

Превод: GlasNews