Руският президент Владимир Путин направи пробно пътуване на свръхзвуков военен самолет, способен да носи ядрени бойни глави, съобщиха руските държавните медии.

Очевидната демонстрация на сила идва само два дни преди втората годишнина от руската инвазия срещу Украйна.

Ракетоносецът Ту-160М беше видян да излита от пистата на производител на самолети, базиран в Казан, централна Русия, преди да се върне няколко минути по-късно, показа държавната телевизия.

Това наистина е нова машина, нова по много начини. Справя се по-добре. Можете да видите дори с невъоръжено око“, каза Путин пред репортери, след като слезе от самолета.

Кадри, на които той поздравява служители бяха излъчени по държавната телевизия, която след това показа как 71-годишният президент слиза по стълба.

Правнучката на пилота Чкалов призова за ядрен удар по Москва

Големият самолет с изменяема геометрия на крилете и с условно наименование в НАТО "Блекджек", е обновен вариант на бомбардировач от времето на Студената война, който бившият Съветски съюз е можел да използва при ядрена война.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че маршрутът на самолета е военна тайна, но полетът е продължил около 40 минути, предаде БТА.

Ту-160М, с екипаж от четирима души, може да носи 12 крилати ракети или 12 ядрени ракети с малък обсег и може да прелети 12 000 км с едно зареждане.