Русия е готова да отговори на използването на снаряди с обеднен уран от украинската армия. За това предупреди руският президент Владимир Путин. Той припомни, че Русия също разполага със същите боеприпаси.

Според Владимир Путин Русия все още "не ги използва".

Той добави, че боеприпасите с обеднен уран са опасни поради радиоактивен прах, причиняват болести, развалят почвата.

Великобритания готова да даде на Украйна снаряди с обеднен уран. „Отговорът ще бъде ужасен"

„Русия, разбира се, има какво да отговори. Без преувеличение имаме стотици хиляди такива снаряди, все още не ги използваме“, разкри Владимир Путин в ефира на телевизионния канал „Россия 24“.

Според Владимир Путин не е ясно как боеприпасите ще бъдат използвани срещу собствения си народ. Останките ще останат в прахта, посевите ще бъдат замърсени, а използването на такива снаряди, казва руският президент, „противоречи на интересите на нормалната логика“.

Владимир Путин добави, че руските тактически ядрени оръжия (ТЯО) ще бъдат разположени на територията на Беларус. САЩ правят това отдавна – на територията на съюзнически държави.

Например ядрените оръжия на САЩ са в Турция, Белгия, Италия и т.н.

Според Путин строителството на хранилището в Беларус ще приключи до 1 юли. TNW ще бъде оборудван с беларуски самолети, ракетни системи „Искандер“, които ще бъдат предадени на беларуските войски. 

„Дори извън контекста на тези събития Александър Григориевич Лукашенко отдавна повдига въпроса за разполагането на руско тактическо ядрено оръжие на територията на Беларус“, добави Владимир Путин.