Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна е знаело, че на борда на самолет Ил-76 има военнопленници от украинските въоръжени сили, заяви руският президент Владимир Путин. Той каза също, че в зоната на бойните действия с Украйна се намират над 600 000 души от руска страна.


Според руския президент е очевидно, че ракетите, свалили самолета, са били изстреляни от територии, контролирани от Киев.  Средствата за поразяване, иззети от мястото на катастрофата,  свидетелстват за системи за противовъздушна отбрана от Франция или САЩ. "Ще стане ясно след няколко дни“, каза още Путин.

Окуражен от Путин: Ким Чен-ун може да организира "смъртоносна" провокация

Руският президент допусна, че изстрелването на ракетите може да е извършено поради незнание  как работят системите за противовъздушна отбрана.В сряда над Белгородска област беше свален военнотранспортен самолет Ил-76, с 65 украински пленници за размяна. На борда е имало също шестима души екипаж и трима военни полицаи.

Преди катастрофата руските военни са регистрирали изстрелване на две зенитни ракети от територията на Харковска област. Според първия заместник-ръководител на комисията по отбрана на Съвета на федерацията Виктор Бондарев екипажът е успял да съобщи за външно въздействие, пише БНР.

Съпруга на руски войник, изпратен в Украйна: Путин, върни го!

Руското министерство на отбраната подчерта, че в Киев са знаели за транспортирането на украински военнослужещи за предстоящия обмен, който е трябваше да се състои по-късно същия ден на границата на Белгородска и Сумска области.