Промяната на севернокорейския лидер Ким Чен-ун към открита враждебност е тревожна за американските служители. Това обаче не означава, че той ще започне пълномащабна война. Това се казва в материал на The New York Times от 25 януари.

Неназовани американски служители смятат, че по-твърдата позиция на севернокорейското ръководство е "част от схема за провокация" и изявленията му трябва да се приемат сериозно. Във Вашингтон обаче няма непосредствен риск от война.

Предполага се, че Ким Чен-ун може да нанесе "смъртоносни" удари, за да избегне бърза ескалация на конфликта. Подобни провокации е имало и преди. Тогава имаше жертви сред военни и цивилни, но след взаимен обстрел страните не започнаха война.

Американски служители подозират, че севернокорейският лидер се "чувства насърчен" от засиленото си партньорство с Кремъл. Американските агенции обаче не са открили конкретни признаци, че Северна Корея се готви за военни действия или голяма война.

Ким Чен-ун изключи всякакво помирение с Южна Корея

Един от неназованите служители отбеляза, че доставката на севернокорейски артилерийски снаряди и балистични ракети за Руската федерация също показва, че Ким Чен-ун не е готов за война сега. Ако планираше голяма военна операция, запасите от оръжия щяха да бъдат складирани, а не продадени.

В същото време лидерът на Северна Корея вероятно е уверен в способността си да контролира всяка ескалация. Той укрепи военната и дипломатическата си позиция, но във Вашингтон има съмнения, че ще се осмели да рискува режима. Севернокорейските военни подобриха производството на балистични ракети благодарение на своите тестове, самият Ким Чен-ун установи отношения с лидера на Руската федерация Владимир Путин.

Превод: GlasNews.bg Снимка: Sky News