Основателят на ЧВК "Вагнер“ Евгений Пригожин и част от командирите на наемниците са били приети в Кремъл на 1 юли за среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, съобщава френският вестник Libération, като се позовава на източници.

На срещата, организирана седмица след опита за бунт на "вагнеровците“, са присъствали служители по сигурността.

 В разговорите е участвал и ръководителят на Руската гвардия Виктор Золотов, определян като "много лоялен към президента“, както и Сергей Наришкин, ръководител на Службата за външно разузнаване.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди, че шефът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се е срещнал с руския президент Владимир Путин в Кремъл след краткотрайния си бунт в края на юни, предава CNN.

На 29 юни Путин проведе среща с повече от тридесет военни командири, на която присъства и Пригожин, заяви Песков по време на ежедневния си разговор с медиите.

Путин уволни Герасимов! На негово място назначи "касапин от Буча"

Песков отговори на съобщение на френския вестник "Либерасион", според което Пригожин е бил в Кремъл след неуспешния си бунт.

"Действително президентът проведе такава среща. Той покани 35 души, [включително] всички командири на части и ръководството на кампанията, включително и самия Пригожин".

"Тази среща се състоя в Кремъл на 29 юни и продължи почти 3 часа. Подробностите за нея не са известни. Единственото, което можем да кажем, е, че президентът даде оценка на действията на кампанията на фронта по време на специалната военна операция, както и на събитията от 24 юни", каза Песков, визирайки последното краткотрайно въстание, по време на което войските на Вагнер тръгнаха към Москва.

Перуки, отсечени глави, дозатори за спринцовки... Какво откриха в имението на Пригожин

"Путин изслуша обясненията на командирите и им предложи допълнителни варианти за разполагане и за по-нататъшно бойно използване", добави Песков.

Миналата седмица Песков заяви, че Кремъл няма "нито възможност, нито желание" да следи движението на Пригожин, информира  Агенция "Фокус".

Широко разпространени са спекулациите за това къде е бил лидерът на "Вагнер" след прекратения бунт на 23-24 юни.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посредничи за сключването на споразумение той да се премести в Беларус, но миналата седмица заяви, че Пригожин не е в страната.