Руският президент Владимир Путин отправи традиционното си обръщение към Федералното събрание. Събитието започна в 12:00 часа московско време на 29 февруари 2024 г. в Гостиния двор в Москва. От Кремъл не разкриват предварително подробности за Обръщението.

Самият президент по-рано обяви, че "като се има предвид вътрешнополитическият календар", в обръщението ще бъдат поставени задачи поне за следващите шест години.

Речта на Путин в Москва може да се гледа на улични монитори, а в редица руски градове ще бъде показана безплатно в кината. Президентът лично работи върху текста на обръщението, за което, както отбеляза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, Владимир Путин е провел срещи с министри, вицепремиери, ръководители на отдели и сътрудници в администрацията.

За Русия

В началото на речта си Владимир Путин каза, че Русия е доказала способността си да решава най-сериозните проблеми, а предстоят и други големи проблеми и това може да бъде направено само от всички заедно. Той отбеляза, че решаваща роля в борбата, която страната води в момента, имат нейните граждани - хората работят в производството на три смени и правят всичко, от което се нуждае фронтът.

През последните две години руският бизнес изпрати милиарди рубли на доброволчески организации, подкрепящи войниците от СВО, а руските герои на фронта знаят, че цялата страна е зад тях.

Относно войната

В речта си Путин помоли властите да направят всичко възможно, за да подкрепят бойците, а също така благодари на всички, които се бият.

„Вековната сплотеност и единство на народите на Русия е колосална и всепобеждаваща сила“, каза той. Според него руските въоръжени сили са натрупали огромен опит, а бойните способности на руските войски са се увеличили многократно.

Той призна, че има проблеми в армията, но отбеляза, че има разбиране как да се справят с тях.

Путин подчерта, че руските въоръжени сили уверено настъпват и освобождават нови територии. Той също така обеща да направи всичко възможно за прекратяване на конфликта, изкореняване на нацизма и решаване на поставените задачи на "специалната военна операция".

За новото оръжие

Владимир Путин припомни новите оръжия на руските въоръжени сили - крилатата ракета "Буревестник", хиперзвуковият ударен комплекс с морско базиране "Циркон" и хиперзвуковият комплекс "Кинжал", които вече се използват в зоната на СВО.

Той също така говори за комплекса "Сармат", който вече е доставен на войските, като отбеляза, че това оръжие скоро ще бъде използвано в бойни условия.

Освен това, според президента, се работи върху нови оръжия, за които всички „скоро ще чуят“.

За диалога със Запада

Според Путин Русия е готова за диалог със САЩ за стратегическа стабилност и той нарече измама твърденията за предполагаемите планове на Руската федерация да разположи ядрени оръжия в космоса. 

Тези слухове са необходими, за да въвлекат Москва в преговори, които ще бъдат от полза за Съединените щати.

Той нарече „глупости“ думите, че Русия ще атакува Европа, като отбеляза и лицемерието на Запада, когато се говори за стратегическа стабилност в рамките на нанасяне на стратегическо поражение на бойното поле.

Путин заплаши Запада с ответни удари в случай на атаки на руска територия.

Той отбеляза, че именно западните страни са провокирали конфликта в Украйна и Близкия изток, „продължавайки да лъжат“ и да заявяват „без никакво смущение“, че Русия уж възнамерява да атакува Европа, въпреки че те сами избират цели за удари по Руската федерация и избират най-ефективното, според тях, оръжие за унищожение, като дори обявяват изпращането на контингент на НАТО в Украйна.

„Ние помним съдбата на тези, които някога изпратиха своите контингенти на територията на нашата страна. Но сега последствията за евентуалните интервенционисти ще бъдат много по-трагични. Те трябва да разберат, че имаме и оръжия, които могат да поразяват цели на тяхна територия“, каза президентът.