Русия обвини украински войници в сериозно малтретиране на руски военнопленници и арестува двама заподозрени, каза днес руският депутат Владимир Шаманов, цитиран от ДПА.

Шаманов, който е заместник-председател на комисията за развитие на гражданското общество към Държавната дума, заяви, че руските специални сили са задържали двама заподозрени войници, които също така са били членове на фенклуба на украинския футболен клуб "Металист" (Харков).

Изявлението беше направено, след като в неделя в социалните мрежи беше споделено видео, което, както изглежда, показваше мъже в украински униформи да прострелват в краката предполагаеми руски военнопленници.

"Чудовищни ​​кадри": И Русия, и Западът се възмутиха на изтезанията на руски военни в Украйна

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че ще бъде потърсена отговорност на всички виновници.

Според главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни става дума за фалшиви твърдения.

"Подчертавам, че членовете на украинските въоръжени сили и другите законни военни формирования стриктно спазват нормите на международното хуманитарно право", написа той във Фейсбук.

В същия дух се изказа и Службата за сигурност на Украйна, която заяви, че отношението към военнопленниците е съгласно Женевските конвенции.

Украинският президентски съветник Олексий Арестович обаче каза, че ще има сериозно разследване и че не може да се изключи възможността за "крайни прояви" от страна на украински войници.