Руската рубла поевтиня с почти 30% спрямо долара днес, след като световните сили наложиха нови, по-строги санкции на Москва заради инвазията й в Украйна. В същото време съвететът на директорите на Руската централна банка е взел решение да повиши рязко основната лихва с 10,5 процентни пункта до 20

Според Bloomberg News в офшорната търговия рублата е паднала с 27% до 114,33 за долар.

Украйна с данни за загубите на Русия в сраженията СНИМКИ

Руски банки изритани от SWIFT. Какво представлява системата и до какво ще доведе?

Почти по същото време бяха вдигнати рязко и лихвите.

Според банката тази стъпка "трябва да поддържа финансовата и ценовата стабилност и да защитава спестяванията на гражданите от обезценка".

Освен това банката обяви, че освобождава 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки като капиталов буфер.

РЦБ разпореди на брокерите да преустановят изпълнението на всички поръчки от чуждестранни юридически и физически лица за продажба на руски ценни книжа.

Припомняме, че Съединените щати и Европейският съюз заявиха, че ще изключат някои руски банки от международната система за банкови разплащания SWIFT и лично ще санкционират Владимир Путин и външния министър на Русия Сергей Лавров. Те също така забраниха всички транзакции с централната банка на Русия.

Междувременно страните от Г-7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ - предупредиха, че ще предприемат допълнителни санкционни стъпки, ако Русия не прекрати войната.