Русия използва компютърни чипове от перални и хладилници, откраднати в Украйна, защото има недостиг заради санкциите. Това съобщават американски източници, цитирани от The Times.

Износът от САЩ на технологии за Руската Федерация е паднал с близо 70%, откакто бяха наложени първите санкции в края на февруари.  А вече повече от 30 държави са наложили подобни забрани за износ, казва Гина Раймондо пред Конгреса. Белия дом още миналата седмица обяви, че две важни руски танкови фабрики, "Уралвагонзавод" и Челябинския тракторен завод, са прекратили процеси заради недостиг на чуждестранни компоненти.

“Има доклади от украинци, че са открили в руско наземно военно оборудване полупроводници, които са били взети от перални и хладилници”, казва Раймондо.

Западът може за няколко минути да унищожи Москва и Санкт Петербург

Робин Патърсън, говорител на търговския департамент казва, че украински войници казали на Реймондо, че когато отворили руски танк, открили компоненти от търговско оборудване.

Припомняме, че полупроводници, елементи за телекомуникация, лазери, авионика и морски технологии са обект на сакции за износ към Русия. Федерацията произвежда собствени компютърни чипове, но основно разчита на импорт от Азия и Западните държави. Руски военен дрон, свален над Украйна, бил оборудван именно с технологии западно производство, информират разследващи от Лондон.

Руски компании, които използват компоненти, произведени от "Катерпилар" или "Джон Диър", съобщават за спиране на продукцията или значителни забавяния. "Боинг" също забави доставки за Русия и прекрати износа на резервни части за Руските авиолиинии, както и "Еърбъс".

The Guardian: По-нататъшното въоръжаване на Украйна само я унищожава

Според говорителя на Белия дом почти 1000 компании от частния сектор са се изнесли от Русия заради санкциите, а това е оказало влияние върху повече от 200 000 руснаци, много от които са високообразовани, които са напуснали страната.

“Войната на Путин изглежда изтри последните 15 години от икономическия напредък на Русия. В резултат на нашия контрол върху износа, страната се затруднява да поддържа военното си оборудване и екипировка”, добавя говорителят.

Превод: GlasNews.bg