Москва предупреди САЩ да стоят далеч от Русия и Крим, като каза, че опасността от инциденти е много голяма, предаде агенция Интерфакс, която цитира изявление на руския заместник-външен министър Сергей Рябков.

Той настоя, че Кремъл защитава и ще продължи да защитава жителите на източния украински регион Донбас, контролиран от подкрепяни от Москва сепаратисти.

Рябков обвини НАТО и САЩ, че превръщат Украйна в "буре с барут", като подкрепят тази страна.

"Обемът на военната помощ нараства. Съединените щати и други страни от НАТО съзнателно превръщат Украйна в буре с барут", изтъкна руският зам.-министър.

На свой ред  "Индипендънт" предупреждава, че Путин може да предизвика война в Европа, като нахлуе в Украйна.

Вестникът се позовава на интервю на бившия посланик на САЩ в Москва Майкъл Макфол, който смята, че световните лидери трябва да бъдат "доста" обезпокоени от създалата се ситуация.

По думите му продължаващото напрежение може да прерасне в пълномащабна война между две "доста респектиращи армии".

Макфол, който е посланик в Русия между 2012 и 2014 г., когато тя анексира Крим, допълва, че Украйна няма да се поколебае да "реагира", ако Кремъл реши да предприеме нападение срещу източната част на страната, за да "освобождава" рускоезичните жители в района.

Как конфронтацията между Русия и Украйна може да се обърка, гласи заглавието на статия по темата в "Политико".

Изданието отбелязва, че чисто "случайно" избухване на война е малко вероятно, но допълва, че винаги има риск от погрешни сметки и на двете страни.

"Политико" допълва, че за страна, която не иска война, действията на Русия спрямо Украйна изглеждат доста войнствени. Отбелязва се, че руската държавна телевизия подготвя руснаците да очакват украинска офанзива.

Русия скочи срещу CNN: Война? Лъжете, показвате украински танкове!

Русия е стоварила 40 000 войници на границата с Украйна. За какво се готви?

US бойни кораби влизат в Черно море. Подкрепят Украйна срещу Русия

Русия предупреждава за война в Източна Украйна