Медиите съобщават за съдържанието на част от "секретното писмо", получено от ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу. То се отнася за данни за ситуацията в Бахмут.

Според Александър Ситников, автор на "Свободная преса", Сергей Шойгу е получил разузнавателна информация, че в края на март - началото на април командването на въоръжените сили на Украйна възнамерява да нанесе масиран боен удар срещу руските въоръжени сили, по-специално срещу щурмови части на руската армия.

Информацията му е дадена от основателя на ЧВК "Вагнер", руският бизнесмен Евгений Пригожин. В медиите бяха публикувани извадки от отворено писмо на създателя на ЧВК до министъра на отбраната.

Пригожин се обърна с отворено писмо до Шойгу СНИМКА

Според Ситников съобщението е кратко и съдържа само данни за момента на настъплението на въоръжените сили на Украйна. Така Пригожин пише, че „врагът ... планира ... да нанесе флангови разчленяващи удари, за да отсече частите на ЧВК „Вагнер“ от основните сили на въоръжените сили на Руската федерация“.

Пригожин моли Шойгу да помогне за предотвратяване на поражението на "вагнеровците", в противен случай "ситуацията ще стане негативна за цялата "специална операция". В затворената част на писмото се разкриват намерението и методите на врага.

В отговор на призива на Пригожин депутатът от Държавната дума Андрей Гурулев каза, че ситуацията в Артемовск изглежда тревожна, особено защото Пригожин „наистина оценява ситуацията“, тъй като Вагнер има добре развито разузнаване.

„Неговите подчинени... днес знаят предварително за плановете на врага“, каза Гурулев в своя TG канал.

Взаимодействието между групата Вагнер и Министерството на отбраната е необходимо, смята политикът, който е сигурен, че на вагнеровците никога не би им хрумнало да „напуснат“ позиции. Но те се нуждаят от помощ под формата на мотострелкови части, артилерия и авиация.

„Трябва да работи директно по позициите на противника, особено по линиите на настъпление и разполагане“, смята генералът.

Украинската страна също реагира на писмото. Така, според Ситников, срещата с участието на главнокомандващия Валерий Залужни е проведена и от президента на Украйна Володимир Зеленски. По-специално, тя имаше за задача да предотврати изтичането на информация и да я защити от врага.

Офисът на Зеленски също настоя за бързо прехвърляне на резервите в Часов Яр и Северск, за да могат частите да атакуват фланговете на руските въоръжени сили. В противен случай въоръжените сили на Украйна най-накрая ще попаднат в „котела“.

Против се обяви Главното разузнавателно управление на Украйна, което смята, че ситуацията само ще се влоши, ако там бъдат изпратени войници, това чакат „вагнеровците“, примамвайки въоръжените сили на Украйна в капан.

Но Зеленски е уверен, че въоръжените сили на Украйна са натрупали достатъчно сили, за да обкръжат Вагнер близо до Соледар и Парасковиевка с достъп до Красная гора.

На свой ред, според Ситников, Институтът за изследване на войната (ISW) в доклад от 20 март съобщава за успехите на руските въоръжени сили в югозападната и северната част на Бахмут, както и в северозападната част на Бахмут между Богдановка и Хромово. Има „две бримки“, едната вътре в Собачевка и Будьоновка, където руските части се придвижват една към друга, втората, външна, по линията Богдановка-Северски Донец-Канал Донбас.

В резултат на това, заключава анализаторът, в случай на пробив на въоръжените сили на Украйна от Часов Яр към Артемовск, въоръжените сили на Украйна могат да „затънат“ в битките на улицата. Въоръжените сили на Украйна нямат опит в щурмовете в градовете.

Друга гледна точка по секретната част на писмото е, че Русия гледа сериозно на заплахата от изпълнението на плана на Сирски за контраатака край Бахмут.

И така, според един от блогърите, цитиран от Ситников, преди седмица командирът на сухопътните сили на Украйна предложил да използва неофициалния конфликт между Вагнер и Шойгу и да удари фланговете от четири страни в сухи полета. Ситников е уверен, че в случай на дъжд офанзивата ще трябва да бъде отложена.

Освен това, както отбелязва Ситников, броят на отказниците в Бахмутската групировка на Въоръжените сили на Украйна расте. И така, украинският 34-ти батальон от 57-а бригада, четири дни по-късно, на фронтовата линия в Артемовск, се „записа за 500“.

В резултат на това Ситников заявява, че „биполярността“ на екипа на Зеленски е следствие от писмото на Пригожин. Това се дължи на способността на Пригожин да „манипулира общественото съзнание“, което той показа, като призова Зеленски да не отстъпва под Бахмут.

Освен това той необичайно посочи слабостите на въоръжените сили на РФ. От друга страна Въоръжените сили на Украйна разполагат със значителни сили за контраатака. Но няма шанс да не попаднат в капана.

Писмото, според Ситников, се е появило в правилния момент, когато въоръжените сили на Руската федерация трябвало да спечелят време за укрепване на отбраната. Както заключи Ситников, общото мнение на командването на Въоръжените сили на Украйна и Главното разузнавателно управление е, че писмото може да се разглежда като хитър ход на руското разузнаване и Министерството на отбраната на Руската федерация в очакване на капан за украински войски.