Моментът на срутването на моста в Смоленска област във Вязма, за което GlasNews информира, е заснет на видео. Записът е направен от видеорегистратор на кола, която почти се е качила на моста.

На кадрите се вижда как пътната настилка на първия участък се издига нагоре, след което се рони и се сгромолясва. По това време на моста има камион и лек автомобил.

В резултат на срутването е загинала жена, за която вече е уведомен съпругът й, който се намира в зоната на войната. Жената е пътувала да вземе детето си от детската градина.

Ранени са и петима души, включително дете. На всички е оказана медицинска помощ: трима са хоспитализирани в болница, двама са изпратени за амбулаторно лечение.

Сред пострадалите са шофьор на камион и момиче, родено през 2010 година. Те са диагностицирани с множество травми.

Междувременно заради срутването на моста беше блокирано движението по железницата под него, пострада и газопроводът. На този фон всички влакове от този маршрут бяха пренасочени към участъка Вязма - Семлево.

Мост се срути в Русия! Блокиран е железопътният коридор Москва - Минск

В същото време бяха изпратени четири извозващи влака, за да разчистят пътеките до мястото на инцидента. На мястото на аварията работят и аварийни екипи на газ.

Въпреки това, в резултат на извънредната ситуация, потребителите във Вяземски и Тьомкински райони останаха без газ: 69 организации, пет котелни и около 8800 лица.

Очевидец, който работи като шофьор на автобус, разказа, че мостът се е люлеел преди срутването.

„Срути се като къща от карти, останаха само първият и последният рейс... Пътниците казаха помежду си, че се люлее, преди да се срути“, каза той.

Следственият комитет на РФ образува наказателно дело за инцидента. Оперативни работници и следователи правят оглед на местопроизшествието, изземват се и документация за срутения мост.

Предварителната причина за разрушаването на моста е раздвижване на почвата след зимата поради топенето на снега и износване на бетонната конструкция.

Но според канала Mash Telegram жителите на града се оплакват от моста от 2018 г. и се свързват с Народния фронт с искане структурата да бъде включена в списъка с обекти за основен ремонт. През март 2023 г. за прегледа му бяха отпуснати 1,5 милиона рубли. Търгът обаче все още виси на сайта за обществени поръчки.