Украинските въоръжени сили са навлезли дълбоко в територията на Руската федерация. Това написа руският военен кореспондент Юрий Котенок в канала си в Telegram.

Според него украинските части са навлезли в два гранични областни центъра на Курска област - Коренево и Суджа.

Това означава, че настъплението вече е извършено на 25 километра от границата с Украйна.

Цял екран
Снимка: Google Maps

„Сега бойните действия се провеждат директно в населените райони“, пише той.

Котенок отбеляза, че украинските DRG са регистрирани на 65 километра от Курчатов, където се намира Курската атомна електроцентрала (KNPP).

Цял екран

Руското бюро на радио "Свобода" публикува сателитни снимки, показващи разрушения на международния пътен проход "Суджа" в Курска област на Руската федерация. 

Какво се случва в района на Курск

Припомняме, че на 7 август руският президент Владимир Путин нарече пробива на границата в района на Курск „мащабна провокация“. Според него има "безразборна стрелба" от различни видове оръжия, включително ракети.

Съобщава се, че украинските въоръжени сили са поели контрол над газоизмервателната станция в Суджа, през която се транзитира газ за Европа. Също така местни руски канали Telegram писаха, че град Суджа вече е под контрола на украинските военни. Кметът Виталий Слашчев отрече тази информация.

Началникът на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия Валерий Герасимов каза, че „операцията ще завърши с разгромяване на противника и достигане до държавната граница“.

Русия призовава международната общност да осъди предполагаемия украински пробив в района на Курск. Това заяви официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова.

Според нея украинските въоръжени сили стоят зад настъплението по-дълбоко в руска територия и това решение е взето, за да „отклони вниманието на украинците от удължаването на мобилизацията“, тъй като съответният закон е подписан на 7 август .

„Престъпният киевски режим продължава да нанася удари по невинните жители на руските градове и села. Украинските неонацисти, търпящи неуспехи в зоната на бойните действия, извършват кървави терористични актове срещу мирното население“, каза Мария Захарова.

„Всички тези кървави престъпления се извършват на фона на циничното мълчание на Запада... Всичко това само засилва чувството за безнаказаност на украинските неонацисти, които са уверени, че могат да се измъкнат от всяко зверство, което призоваваме международната общност да не стои настрана и категорично да осъди престъпните действия на киевския режим“, заключи Мария Захарова.